Помощ за NetSetMan 4.x

NetSetMan

Помощ

Български
Превод: Аспарух Калянджиев
Обща информация
Версия на файла с помощ 4.1
Поддържани
операционни системи
Windows
XP, Vista, 7, 8, 10
32 bit, 64 bit
Лиценз Некомерсиален, безплатен
или
Комерсиална версия (Pro)
Виж като HTML или PDF
За контакти: www.netsetman.com
Форум за поддръжка
Основни настройки
Описание

NetSetMan е мениджър на мрежови настройки, който може лесно да се превключва между шест различни, визуално структурирани профила, включващи:

 • IP адреси (IPv4 и IPv6!)
 • Шлюзове (включително метрики)
 • DNS сървъри
 • WINS сървъри
 • Управление на WiFi
 • Име на компютъра
 • Работна група
 • Стандартен принтер
 • Мрежови устройства
 • Статус на мрежовата карта
 • Връзки (RAS/DUN/PPP/VPN)
 • DNS суфикс
 • Таблица за рутиране
 • SMTP сървър
 • Записи във файла Hosts
 • Системни настройки
 • MAC адрес
 • Скриптове (BAT, VS, JS и т.н.)
 • Изпълнение на програмата
Допълнителни възможности, присъстващи само в Pro версията:
 • Може да се използва в офис
 • Неограничен брой профили
 • Мрежов домейн
 • Пълни прокси-настройки и
  домашна страница на браузъра
  (Internet Explorer, Firefox, Opera)

NetSetMan ви предлага това, което ви е липсвало в Windows досега:
Мощен, лесен за употреба интерфейс за управление на всичките ви мрежови настройки на едно и също място.
Изпробвайте го - и никога повече няма да пожелаете да работите без него.

Всички настройки и промени автоматично се записват в отделен файл (settings.ini) така че архивирането, прехвърлянето на друг компютър или ъпгрейдът към друга версия не представляват проблем.

Със само едно щракване можете да активирате записан профил!

NetSetMan vs. Windows
NetSetMan Man Window
NetSetMan: некомерсиална безплатна версия
NetSetMan Pro Main Window
NetSetMan Pro: комерсиална версия (Pro)
Основна информация
 • Профили
  Всеки профил представлява набор от настройки, необходими за определено място или ситуация. Използвайки подпрофили, можете да конфигурирате многобройни мрежови адаптери с един профил. Преименувайте профил, като щракнете двукратно на заглавието му.
 • Ръчно конфигуриране
  Трябва да конфигурирате необходимите профили ръчно. Не е възможно да бъдат отгатнати правилните настройки за неизвестно място. Основната цел на приложението е да автоматизира редовните промени на настройките, които обикновено правите ръчно.
 • Селектиране на настройки
  Прочитането на всички настоящи настройки в профил може да ви даде отправна точка, но все пак трябва да решите кои настройки да приложите, когато активирате този профил. Силно препоръчително е да ограничите настройките до тези, които реално са били променени междувременно. Например не е нужно да прилагате име на компютъра, ако тази настройка никога не се променя.
 • Конфигуриране на настройки
  За да конфигурирате настройка, отметнете първо полето й за отметка, след което или въведете желаната конфигурация директно в главния интерфейс, или отворете диалоговата кутия за конфигуриране на тази конкретна настройка.
 • Активиране на профил
  По подразбиране никой профил не се активира автоматично, т.е. никоя настройка във вашата система не се променя без ваша намеса. И все пак, може да използвате AutoSwitch функцията, за да активирате определени профили автоматично, на база свободно настройваеми условия.
 • Достъп до иконата в системния трей
  Препоръчва се да поддържате NetSetMan минимизиран в системния трей и да преместите иконата в системния трей в категорията "Видими винаги". Така може бързо да активирате профил, като щракнете на иконата и изберете профил. Освен това ще имате и полезен преглед на настоящите IP адреси, ако задържите курсора на мишката над иконата.
Профили

Табовете в интерфейса символизират достъпните профили. Можете да записвате 6 различни набора от настройки в тези табове.

Ако желаете да промените настройките на два различни мрежови адаптера, когато активирате само един профил, можете да използвате функцията Подпрофил. Щракнете върху "+" бутона до падащия списък и ще се появи нова лента с менюта, съдържаща два подпрофила (настоящият и нов, празен профил). Названието автоматично ще е това на избрания мрежов адаптер в този подпрофил - и не може да се променя. Можете да създавате колкото подпрофили пожелаете. Всички те ще бъдат активирани един след друг, когато профилът се активира. Можете да променяте реда им чрез изтегляне и пускане.

Всички промени се записват автоматично, така че нищо да не се изгуби случайно.

Можете да преименувате профил, като щракнете с десния бутон върху него и изберете "Смени име" или просто щракнете двукратно върху него.

За да управлявате по-лесно всичките ваши профили, можете да използвате опцията Управление на профили която можете да откриете в лентата с менюта. Тя позволява редактиране на профили, подпрофили и групи (само в NetSetMan Pro) с мишката или някои популярни клавиатурни комбинации (клавишите със стрелки за навигация, F2 за преименуване и т.н.). Когато използвате изтегляне и пускане за пренареждане на обектите, ще забележите някои неизбежни ограничения, зависещи от съответния обект, поради определени технически обстоятелства: Профилите не могат да бъдат изтривани, подпрофилите не могат да бъдат преименувани, профилите могат да бъдат разменяни, но не и местени. Полетата за отметка показват дали съответният профил ще бъде видим в системния трей и компактния режим.

Subprofile tabs Rename a profile Profile Management

Мрежови адаптери (NIC)

Всички налични мрежови адаптери са показани с името и типа си. Изберете мрежовия адаптер, който желаете да управлявате в настоящия (под)профил.

Ако определен мрежов адаптер не е достъпен в списъка (примерно защото е деактивиран или виртуален) може да управлявате списъка, като кликнете на бутона Опресни и или бързо обновите списъка, или изберете Управление на мрежови адаптери. Там ще откриете пълен списък на всички достъпни мрежови адаптери. Отметнете всички адаптери, които желаете да присъстват в списъка.

Забележка: Всички мрежови адаптери, включени в този списък, ще се показват и в TrayInfo. Премахнете отметките до нежеланите адаптери, за да ги премахнете от списъка и Tray Info.

Ако копирате файла с настройки (settings.ini) на друг компютър, NetSetMan ще се опита автоматично да присвои наново мрежови карти в профилите. Това обаче ще проработи само ако новата система има мрежова карта с абсолютно същото име (на първия екран то е "LAN").

Network adapter selection Network adapter selection
Операции с настройки

Получаване на настоящите настройки

За да заредите настояща настройка в избрания профил, просто щракнете върху символа Get settings icon до полето за въвеждане.
За да получите всички настоящи настройки (които имат гореспоменатия символ), щракнете с десния бутон върху профила и изберете "Получи настоящите настройки".

Get one setting Get all settings

Изчистване на настройките

Ако желаете да изчистите определено поле за въвеждане, щракнете с десния бутон върху него и изберете "Изчисти".

За да изчистите стойностите на IP поле, просто щракнете двукратно върху съответното му заглавие.

За да изчистите всички настройки от настоящия (под)профил, щракнете с десния бутон върху таба на профила и изберете "Изчистване на настройките".

Clear one setting Clear all settings

Копиране и поставяне на настройки

За да прехвърляте настройки между различни профили, можете да копирате и поставите цял профил, като щракнете с десния бутон върху оригиналния профил, изберете "Копирай настройките", след което щракнете с десния бутон върху новия профил и изберете "Постави настройките".

За да копирате и поставите само конкретна настройка, просто щракнете с десния бутон върху нея и изберете "Копирай" или "Постави".

Copy and paste one setting Copy and paste all settings
Активиране на профил

За да приложите всички настройки в настоящия профил, натиснете "Активирай", или ако програмата работи минимизирана, изберете профила от менюто в системния трей.
Отбележете, че само настройките с отметка пред тях ще бъдат активирани.

Диалоговата кутия Активиране съдържа информация за настоящото състояние на активиране.
Там можете да видите кои настройки ще бъдат приложени и дали процесът е успешен. Можете по всяко време да отмените процеса на активиране, като натиснете бутона "Отказ".

Всички промени се прилагат незабавно. Все пак в определени случаи някои настройки изискват известно време, за да влязат в сила, или изискват рестартиране (особено "Име на PC" и "Работна група/Домейн").

Разделът Детайли осигурява общ преглед на всички конфигурирани настройки за този профил. За да видите повече информация и подробни съобщения за грешки, отворете раздела Журнал.

За да намерите решения за най-честите грешки и проблеми, погледнете FAQ.

Check settings to be changed Profile Activation window
Чести резултати и тяхното значение
OK Всичко е проработило както се очаква.
... Настройките се прилагат в момента.
- Настройките са игнорирани без опит за прилагането им, тъй като са били непълни или погрешни
Грешка В повечето случаи грешките са показани в червен, кратък и ясен текст като "Файлът не е открит". В случай, че видите код на грешка, прегледайте журнала, за да разберете дали съществува съобщение за грешка с такъв код. Ако нямате представа каква е причината, моля публикувайте кода на грешката и подробно описание на грешката във форумите за поддръжка.
Невалидно Стойността не е валидна, не е посочена или е недопустима (специални символи, идентична с името на компютъра работна група и т.н.)
FF е активен Firefox работи в момента. За да приложите тези настройки, трябва първо да затворите браузъра.
Компактен режим и пълен режим

Освен класическия интерфейс "Пълен режим", където можете да променяте всички настройки на профила, е достъпен допълнителен интерфейс "Компактен режим". Можете да се превключвате между тези режими по всяко време, като щракнете върху съответния бутон в главното меню отдясно.

След като всички профили бъдат настроени, компактният режим е идеалното решение. В него имате сбит преглед на всички настройки в профила, без да се притеснявате, че те може да бъдат променени неволно.

В случай, че използвате NSM администриране (с неотметната "Промяна на профилни настройки"), компактният режим ще се използва автоматично, за да попречи на потребителя да променя настройките.

Compact Mode
NetSetMan в системния трей и TrayInfo

Когато NetSetMan работи, ще намерите иконата му в лентата на системния трей (до часовника).
Оттам бързо можете да активирате профил. Просто щракнете с десния бутон върху иконата и изберете профила, който да бъде активиран.

Ако желаете да изключите някои профили от появата им в системния трей, можете поотделно да ги скриете. За да направите това, изберете профила в главния прозорец, щракнете с десния бутон върху таба му и щракнете на "Активен в системния трей и компактния режим". Малкият символ до текста показва дали този профил ще бъде достъпен в системния трей. Тази опция също така има ефект и върху профилите, показвани в компактен режим. Видимостта на профилите може да се конфигурира и в Управление на профили.

Ако оставите курсора над иконата на NetSetMan в системния трей, ще се появи Tray Info. Там се съдържа информация за настоящите IP адреси, използвани от системата. Тъй като тези данни се събират в реално време, може да забележите известно забавяне. За да намалите това забавяне, обмислете изключването в опциите на показването на допълнителна информация като публичен IP, MAC адреси и т.н.

Tray Icon Show in tray TrayInfo
Функции
Преглед

NetSetMan е проектиран по начин, който ви позволява да имате директен преглед на всички конфигурирани настройки в профил. Някои от най-важните функции като базови IP настройки, WiFi и стандартния принтер могат да се конфигурират директно в главния интерфейс. Други, по-комплексни настройки могат да се активират само тук и ще показват кратък преглед на настоящата им конфигурация. За да ги модифицирате, първо ги активирайте, после отворете съответната диалогова кутия, като щракнете на бутона [...].

Следните раздели ще ви дадат базови инструкции и полезни съвети как да използвате всички функции.

Additional settings group
Статус на адаптера

За да активирате, деактивирате или рестартирате избрания мрежов адаптер, използвайте бутона "Статус на адаптера". Стандартният цвят ще се промени на свързан със статуса цвят. Допълнително може да видите конфигурирания статус в изскачащата подсказка.

Ако желаете да активирате един адаптер и деактивирате един или всички други адаптери, необходимо е да създадете подпрофили за всеки от адаптерите. Може да направите това ръчно, или като използвате опцията от менюто най-отдолу на менюто "Статус на адаптера". Тя автоматично ще създаде подпрофил за всеки мрежов адаптер, включен в списъка с адаптери, и ще зададе съответно настройката за статуса му. Не забравяйте, че може да настройвате кои адаптери са включени в този списък, като използвате Управление на мрежови адаптери.

Adapter Status: Activate Adapter Status: Deactivate Adapter Status: Restart Additional settings group
Комплексни TCP/IP настройки

Можете да посочвате повече от един IP, шлюз, DNS и WINS адрес за мрежов адаптер, ако се налага да бъдете в няколко мрежи едновременно. За да направите това, щракнете върху бутона "IP+" или изберете "Профил › Комплексни TCP/IP настройки" от главното меню.

Тук също така имате възможността да управлявате по-комплексни настройки като таблицата за рутиране, DNS суфикса, IPConfig и NetBIOS.

 • Активирайте група, като щракнете върху отметката на названието й
 • Add new value Добавяне на нова стойност
 • Delete selected value Изтриване на избраната стойност
 • Clear list Изчистване на целия списък
 • Get list Получаване на всички настоящи стойности за тази настройка от системата (Щракването на символа Get settings в главния прозорец прочита само първата стойност)
 • Можете да променяте реда чрез изтегляне и пускане
Access Advanced TCP/IP Settings window Advanced TCP/IP Settings window
Връзки

Използвайте тази функция, за да свържете или изключите всякакъв тип Windows връзки от рода на комутируеми мрежи, мобилна високоскоростна връзка или VPN. Съвместимите връзки са показани в Windows заедно с нормалните мрежови адаптери в диалоговата кутия Network Connections. От техническа гледна точка всички връзки, съвместими с "RasDial", се поддържат.

Можете да избирате дали да изключитевсички в момента изградени връзки, като кликнете на полето за отметка, или да свързвате/изключвате някои връзки поотделно по реда на показването им.

Ако вашата мрежова връзка по някаква причина не е показана в списъка, можете да я добавите ръчно, като изберете „Add…“ в списъка за избор и въведете името така, както се показва в Windows.

NetSetMan също така поддържа някои VPN клиенти от външни разработчици като OpenVPN, Shrew и Cisco. Ако вашият VPN клиент е съвместим, NetSetMan ще покаже VPN профилите в списъка за избор.

Connections window
Хостове

В много конкретни случаи може да се наложи или да бъде полезно ръчно да присвоявате IP адреси на имена или домейни. Отбележете, че NetSetMan ще променя само собствените си записи в hosts, оставяйки съществуващите записи непроменени.

Hosts window
Мрежови устройства

С NetSetMan можете да асоциирате и де-асоциирате на неограничен брой мрежови устройства.
Моля прочетете пояснителните бележки в долната част на прозореца, като щракнете върху "[ Показване на помощ ]".

Когато е активиран профил и е избрана функцията Net Drive, NetSetMan ще сравни списъка с всички асоциирани в момента устройства със списъка на устройствата за асоцииране. Всички асоциирани устройства, които присъстват и в двата списъка (със същото име на буква и същия път) ще останат непроменени. Всички останали мрежови устройства ще бъдат де-асоциирани, преди да бъдат асоциирани новите.

Network Drives window
Скриптове

NetSetMan ви предлага удобен начин за управление на файловете ви със скриптове. Той обаче няма собствен скриптов език. Това означава, че можете да използвате само скриптови езици, които вашата ОС е в състояние да изпълнява. Разпространени скриптови езици са VBS, JS и дори прости DOS пакетни файлове. Използвайте любимата си търсачка, за да намерите повече информация за скриптовете - и какво можете да постигнете чрез тях.

Отворете съществуващ файл със скрипт, или създайте нов, за да бъдете в състояние да редактирате скрипта. Можете да имате два скрипта, които да се изпълняват преди и след промяната на всички други настройки. Ако ви е необходим интервал между изпълнението на скрипта и промяната на мрежовите настройки, можете да го посочите отдолу.

Изпълнение на програмата

NetSetMan предлага удобен начин да стартирате външни програми с всеки профил.
Програмите могат да бъдат стартирани в ограничен потребителски контекст (по подразбиране с включен UAC) или с повишени, администраторски привилегии (без задействане на UAC). При нужда могат да се добавят и параметри.
Програмите могат да се стартират нормално, максимизирани или минизирани.

Вече работещи процеси могат да бъдат спирани на база файловото име (независимо къде се намират) или на точния файлов път.

Всяко действие може да има индивидуален интервал преди (негативна стойност) или след (позитивна стойност) изпълнението му.

Scripts window Scripts window
SMTP / имейл

В някои случаи IP адресът на SMTP сървъра за изпращане на имейли варира в зависимост от мрежата. Докато сте в същата мрежа, може да ви е нужен локален IP адрес като 10.0.0.1, докато извън тази мрежа да ви е необходим достъп до него чрез глобален IP адрес.

Вместо да се опитва да бъде съвместим с много различни имейл клиенти и да борави с различни потребителски профили, NetSetMan решава този проблем чрез просто заобиколно решение. Задайте "nsm.smtp" като SMTP адрес във вашия имейл клиент и конфигурирайте IP адресите в съответните профили. Когато активирате профила, двете стойности ще бъдат свързани чрез hosts файла, така че не се налага повече да правите каквито и да е допълнителни промени в имейл клиента си.

SMTP / Email window
Системни настройки

Като допълнение към обичайните мрежови настройки, понякога може да желаете да променяте някои системни настройки в зависимост от местоположението или ситуацията. Например в университет може да желаете да изключите звука, да промените тапета и да активирате плана за захранване Balanced.

Можете също да използвате прозореца System Settings, за да променяте бързо някоя настройка, намирането на която иначе би отнело повече време в Windows. Просто щракнете на бутона Set settings icon за да активирате директно конкретната настройка.

Поддържаните настройки включват: режим на дисплея, тапет, цвят на десктопа, скрийнсейвър, дизайн-схема, сила на високоговорителите и микрофона, звукова схема, файъруол (включително изключения и известия), план за захранване, часова зона и MAC адрес.

System Settings window
WiFi

Профил на NetSetMan може да се използва за свързване към съществуващ WiFi профил. За да направите това, изберете WiFi адаптер в падащият списък с мрежови адаптери, след което изберете WiFi профил от падащия списък WiFi. Ако само искате да изключите вашата WiFi връзка, изберете празния запис.

Освен това базово превключване на WiFi, NetSetMan предлага изчерпателно управление на WiFi. Щракнете върху WiFi иконата или използвайте главното меню (Инструменти › NSM управление на WiFi) , за да достигнете до него. Ще откриете списък с всички достъпни в момента WiFi мрежи. Жълтият фон показва, че съществува профил със същия SSID. Мрежа със зелен фон е такава, към която сте свързани в момента. Можете да се свържете към мрежа, като щракнете двукратно върху нея или използвате бутона "Свързване". Ако няма съществуващ профил за тази връзка, можете да изберете първо да го създадете. Настройките (автентификация, криптиране и т.н.) ще бъдат предварително конфигурирани автоматично в зависимост от разпознатата мрежа. Може обаче да се наложи да ги промените в случай, че разпознаването поради някаква причина не работи правилно.

NetSetMan работи с WiFi профилите на самия Windows. Това означава, че винаги имате достъп до същите профили, които вече сте използвали в Windows, или в някой друг WiFi софтуер. Можете да създавате, променяте или изтривате WiFi профили.

Свързване по MAC адрес

Windows обикновено се свързва с безжични мрежи на база SSID. Ако многобройни точки за достъп имат един и същ SSID, Windows ги групира и ви свързва към тази с най-добър сигнал. Понякога обаче може да желаете да се свържете с конкретна точка за достъп. С NetSetMan можете да направите това!

NSM WiFi Management показва всички достъпни мрежи и точки за достъп, без да ги групира, така че можете да се свържете точно с тази, която желаете. Подсказки при задържане на мишката ви показват допълнителна информация от рода на MAC адреса на всяка мрежа. Контекстното меню при кликване с десен бутон ви позволява лесно да копирате MAC адрес или SSID.

Ако желаете да се свържете с конкретна безжична мрежа, когато активирате NetSetMan профил, можете да направите това, като добавите нейния MAC адрес към избора на WiFi. Изберете “Add…” и въведете MAC адреса на предпочитаната мрежа. Когато активира профила, NetSetMan ще се свърже със съответната точка за достъп. Имайте предвид, че все пак ще ви е необходим подходящ конфигуриран във вашата система WiFi профил.

Изисквания

NetSetMan използва WiFi API на самия Windows. Това води до голямото предимство, че не е необходимо инсталирането на нови драйвери (което може да доведе до конфликти). Недостатъкът на това решение е, че WiFi функциите на NetSetMan работят само в Windows системи, които вече поддържат WiFi. Добрата новина е, че повечето от използваните в момента версии го поддържат. Ако използвате Vista или по-късни версии, нямате проблеми. В XP е необходимо да имате инсталиран SP2 или SP3.

Уверете се, че услугата WLAN AutoConfig (Wlansvc) (Vista и по-късни версии) или Wireless Zero Configuration (WZCSVC) (XP) работи.

Ако вашият WiFi адаптер се доставя със специален софтуер от производителя за управление на WiFi настройките, той в повечето случаи ще блокира достъпа на Windows. Ще се наложи да откриете опцията за превключване към управление от Windows в този софтуер (ако има такава).
Тъй като има много различни производители със собствен софтуер, няма универсален начин да постигнете това. Ето един пример: ако използвате AVM FRITZ!WLAN USB устройство, щракнете в системния трей върху неговия софтуер и изберете "Windows WLAN".

WiFi overview NSM WiFi Management window
Комплексни настройки
АвтоСмяна

Лесно е да активирате профил с едно щракване от менюто в системния трей. Но в някои случаи е дори още по-лесно да активирате профили напълно автоматично в зависимост от избрани от потребителя условия. Интегрираната функция АвтоСмяна прави точно това.

След активирането на АвтоСмяна, следните условия могат да бъдат конфигурирани за всички профили поотделно:

Restricted Profile icon Околни WiFi мрежи
 • Безжична мрежа (SSID или MAC) в/извън обхват
 • Сила на сигнала на безжична мрежа е под/над определена стойност
Restricted Profile icon Мрежова локация
 • Windows NLM: Автоматично генерирани мрежови профили от Windows (Vista и по-късни версии)
 • Gateway MAC: Отпечатък от автоматично присвоен DHCP шлюз
 • Ping: Достъпност на определен сървър или система в мрежата
Restricted Profile icon Статус на адаптер
 • Състояние на връзката на локален мрежов адаптер (свързан/изключен)
Restricted Profile icon Времеви интервал
 • Определени дни от седмицата и времеви интервал (напр. събота и неделя, 8:00 - 18:00)

Въпреки че няма технически ограничения за броя условия в профил, опитайте се да ги поддържате максимално прости. В повечето случаи е абсолютно достатъчно да включите едно или две условия, за да постигнете желания резултат.

Можете да посочвате дали всички или поне едно от условията трябва да са спазени, за да се активира този профил.

Забележка: Профилите с по-нисък ID имат по-голям приоритет в случай, че многобройни профили отговарят на изискванията едновременно.

По подразбиране процесът на активация се стартира със съобщение в долния десен ъгъл с настройваем интервал, позволяващ ви опционално да спрете процеса на активиране. Като алтернатива може да се използва стандартно Windows известяване, или профилът може да бъде активиран без каквото и да е съобщение във фонов режим. В последния случай иконата в системния трей ще бъде анимирана по време на процеса на активиране и ще промени временно цвета си в зависимост от резултата от активирането, за да ви информира визуално за автоматизирания процес.

С цел пестене на системни ресурси, NetSetMan не сравнява настоящите ви настройки с тези на активирания профил. Това означава, че ако промените каквито и да е ваши настройки ръчно, АвтоСмяната на NetSetMan няма да отбележи промяната.

АвтоСмяната има някои ограничения в XP: Windows NLM не е достъпен, промените в околните WiFi мрежи може да се разпознаят със забележимо закъснение.

AutoSwitch AutoSwitch tooltip AutoSwitch notification
Бележки

Можете да създавате кратки бележки за всеки профил, ако е необходимо да помните или посочите предназначението му. Ако е създадена бележка за профил, иконата му ще в лентата с менюта ще е цветна. Бележката е видима в пълен режим като подсказка към иконата, а в компактен режим се показва над профилните настройки.

Note Note hint Note in Compact Mode
NSM услуга / ограничен потребителски акаунт

NetSetMan изисква права на администратор, за да може да променя мрежови и системни настройки вместо вас. Нормално употребата на подобно приложение не е възможна за ограничен потребителски акаунт. По-новите версии на Windows дори ограничават администраторските акаунти с UAC (User Account Control), показвайки съобщение при всяко стартиране на програмата.

За да преодолее този проблем, NetSetMan включва специален компонент, наречен NSM услуга, който осигурява на основното приложение необходимите права. Услугата се инсталира автоматично, но може също да се инсталира/деинсталира ръчно в настройките (Системни права › активирай/деактивирай).

Инсталираната услуга е видима в диалоговата кутия Services на Windows (services.msc) и може да се контролира и оттам . Освен това тя може да се инсталира/деинсталира и да се стартира/спира от команден ред:
nsmservice.exe /install /silent
nsmservice.exe /uninstall /silent
net start nsmService
net stop nsmService

Ако получите съобщение за грешка "Invalid signature", уверете се, че основният изпълним файл на програмата не е модифициран и груповата политика на Windows "Turn off Automatic Root Certificates Update" е деактивирана.

Ако стартирате NetSetMan от ограничен потребителски акаунт, където NSM услугата не е достъпна, ще бъде показано съобщение, обясняващо проблема. Като алтернатива може да въведете потребителско име и парола на локален администраторски акаунт, които NetSetMan ще съхранява криптирани във файла си с настройки и ще ги използва, за да се стартира с необходимите права. Отбележете, че в този случай приложението ще работи в контекста на потребителя, чийто акаунт се използва.

Прегледайте FAQ, за да се запознаете с някои допълнителни бележки за тази функция.

System Privileges Limited User Account
Смяна на профили преди влизане в системата

Много уникална и мощна функция е възможността да активирате профилите си от екрана за влизане в системата. Това позволява да подготвите правилните мрежови настройки, необходими за акаунта ви, като активирате NetSetMan профил още преди да сте влезли в системата.

За да използвате тази функция, NSM услугата трябва да е инсталирана и опцията "Превключване на профили от екрана за влизане в Windows" (Опции › Системни права) трябва да е включена.

Отбележете, че тази функция позволява да променяте само настройки, които са общи за всички потребители. Специфичните за конкретен потребител настройки не могат да се променят извън потребителска сесия.

Pre-Logon profile switching
NSM администриране

Ако настройвате NetSetMan за употреба от някой друг, може да желаете да посочите какви действия е разрешено да извършва другият потребител. С NSM администриране (Опции › Администриране) можете да направите точно това.

Когато активирате този режим, е необходимо да въведете парола, съдържаща 6 или повече символа. Само с тази парола ще можете да променяте настройките на NSM администрирането, или да изпълнявате действията, които сте избрали да бъдат защитени (като стартиране на NetSetMan, активиране на профили, промяна на профилни настройки, промяна на настройките на програмата).

Можете дори да блокирате определени профили Restricted Profile icon така че потребителят да не може да ги модифицира, но все пак да може да ги активира. Или може изцяло да ограничите достъпа до определени настройки Restricted Setting icon като "Работна група и домейн", позволявайки на потребителя да конфигурира и използва всички останали настройки.

Контролна сума на вашата парола ще бъде записана в регистъра. Уверете се, че нормалният потребител няма права за запис в HKLM\Software\NetSetMan (в x64: HKLM\Software\Wow6432Node\NetSetMan). Ако забравите тази парола, ще се наложи да изтриете ръчно този ключ. Ако файлът ви с настройки е криптиран, никой няма да може да го преглежда или редактира без паролата.

NSM Administration NSM Administration - Profile Restrictions NSM Administration - Settings Restrictions
Активиране от команден ред

В някои специални случаи може да желаете да промените профила си, без да използвате графичния интерфейс на NetSetMan: да променяте профили с препратки, да активирате профил при стартиране на компютъра, да го включите в сложен скрипт и т.н.

Достъпни са следните параметри:

-a # Активира профила с номер #
-as # Активира профила в безшумен режим (Прозорецът за активиране ще се затвори автоматично, ако не възникнат грешки)
-h / -hide Стартира NetSetMan минимизиран
-f / -full Стартира NetSetMan в пълен режим (по подразбиране)
-c / -compact Стартира NetSetMan в компактен режим
-m / -multi Стартира второ копие на NetSetMan. Внимание: Всички активни копия на програмата записват в един и същ файл с настройки!

Препратка за активиране на профил #0 в безшумен режим би изглеждала така:
"C:\Program Files (x86)\NetSetMan\netsetman.exe" -as 0
Shortcut

От команден ред:
Command-Line

Съобщение за некомерсиална безплатна версия

Това съобщение в главния прозорец ще се появява приблизително при всяко седмо стартиране за потребители в работна група и при всяко второ стартиране за потребители в домейн.

За съжаление това е необходимо, за да бъде напомнено на потребителите, че NetSetMan е безплатен единствено за некомерсиална употреба (= лична или доброволческа дейност). Накратко: можете да използвате продукта безплатно, стига да не пестите платено работно време. Ако желаете да използвате продукта например в офис или на употребяван за комерсиални цели лаптоп, се изисква да закупите лиценз за NetSetMan Pro. Няма специални регулации за образователни и некомерсиални институции. Професори, учители и други служители могат да използват некомерсиалната безплатна версия само ако работят на хонорарна длъжност (= не на щатна заплата).

Моля прочетете лицензното споразумение за повече информация.

Естествено, това съобщение не присъства в Pro версията.

Non-Commercial Freeware message
Допълнителни функции в NetSetMan Pro
Групи профили

С NetSetMan Pro имате възможност да създавате неограничен брой групи профили. Всяка група съдържа 6 профила.

За да добавяте, изтривате, пренареждате или преименувате група профили, използвайте опцията Управление на профили в лентата с менюта.

За да навигирате между всички достъпни групи профили, изберете която и да е група от падащия списък в лентата с менюта.

Ако имате повече от една група, профилите ви ще се показват групирани в менюто в системния трей.

Profile Management Pro Tray Icon in Pro version
Браузър / прокси

С NetSetMan Pro можете да управлявате настройките за прокси на Windows / Internet Explorer, Firefox и Opera (<= v12). Chrome и по-късните версии на Opera не поддържат собствени настройки за прокси, а вместо това автоматично използват системните настройки.

Всички настройки са замислени да имитират оригиналните интерфейси, за да позволяват същото конфигуриране, което е възможно и директно в браузърите. Освен това можете да променяте домашната страница, а в случай, че използвате профили във Firefox или Opera, можете да избирате и името на профила.

Имайте предвид, че Firefox трябва да бъде затворен преди промяната на настройките му.
Ако имате многобройни профили за Firefox и тяхната профилна папка се променя (напр. заради нова система), ще се наложи да изберете наново профила в списъка, така че той да се обнови във файла с настройки.

Browser / Proxy
Домейн

За да се присъедините към домейн, въведете името му, вашето потребителско име и вашата парола. Потребителското име и паролата ще се съхраняват криптирани в INI файла.

Обикновено е достатъчно да въведете само потребителското име. Ако получите грешка, можете да опитате да въведете един от следните стандарти като потребителско име:
1) NETBIOS: DOMAIN\user
2) UPN: user@domain.local

В NT домейни, потребителят може едновременно да бъде член само на един домейн. Това означава, че ако се присъедините към друг домейн или работна група, членството ви в предишния домейн се губи, докато системата ви не се присъедини отново към него.

NetSetMan може да ви присъедини към домейн само ако потребителският ви акаунт в домейна има правото да го направи.
Това право на акаунта се нарича "Add Workstation to Domain" и трябва да е включено във вашия акаунт. Ако нямате такива права, помолете мрежовия администратор да ви ги осигури.

Прегледайте FAQ, за да прочетете някои допълнителни бележки за тази функция.

Domain overview
Разпространение във фирмени мрежи

NetSetMan Pro предлага няколко спомагателни функции, които ви помагат да разпространявате софтуера, предварително конфигурираните настройки и лиценза по-лесно във фирмената ви мрежа. Ще откриете всичко, което е необходимо да знаете, в подробно описание във FAQ.

loading...