NetSetMan 4.x datoteka za pomoć

NetSetMan

Datoteka za pomoć

srpski jezik
preveo Nemanja Bračko
Opšti podaci
Verzija datoteke za pomoć 4.1
Podržani
operativni sistemi
Windows
XP, Vista, 7, 8, 10
32-bitna, 64-bitna
Licenca Nekomercijalna, besplatna
ili
Komercijalna Pro verzija
Prikaži kao HTML ili PDF
Kontakt www.netsetman.com
Forum za podršku
Osnovno
Opis

NetSetMan je aplikacija za upravljanje postavkama mreže sa kojom lako možete menjati između 6 različitih vizuelno strukturiranih profila, što uključuje:

 • IP adrese (IPv4 i IPv6!)
 • Mrežne prolaze (sadrži metriku)
 • DNS servere
 • WINS servere
 • WiFi upravljanje
 • Ime računara
 • Radnu grupu
 • Podrazumevani štampač
 • Mrežne disk jedinice
 • NIC status
 • Priključke (RAS/DUN/PPP/VPN)
 • DNS sufiks
 • Tabele rutiranja
 • SMTP server
 • Unose iz Hosts datoteke
 • Postavke sistema
 • MAC adresu
 • Skripta (BAT, VS, JS...)
 • Izvršenje programa
Dodatno samo u Pro verziji:
 • Može se koristiti na poslu
 • Neograničen broj profila
 • Mrežni domeni
 • Kompletne postavke Posrednika i
  Matična stranica pregledača
  (Internet Explorer, Firefox, Opera)

NetSetMan nudi ono šta vam je nedostajalo u Windows operativnom sistemu do sada:
Moćan, jednostavan interfejs za upravljanje svim vašim postavkama mreže na prvi pogled.
Probajte ga i nikada više nećete poželeti da ponovo budete bez njega.

Sve postavke i promene se automatski čuvaju u posebnoj datoteci (settings.ini) tako da pravljenje rezervne kopije, prenos ili nadogradnja na drugu verziju apsolutno nisu problem.

Aktivirajte sačuvani profil sa jednim klikom ili čak potpuno automatski!

NetSetMan protiv Windows operativnog sistema
NetSetMan glavni korisnički interfejs
NetSetMan: Nekomercijalna, besplatna verzija
NetSetMan Pro glavni korisnički interfejs
NetSetMan Pro: Komercijalna Pro verzija
Osnovne informacije
 • Profili
  Svaki profil predstavlja skup postavki koji je potreban za određenu lokaciju ili scenario. Upotrebom podprofila moguće je konfigurisati više mrežnih adaptera uz samo jedan profil. Preimenujte profil dvostrukim klikom na natpis kartice.
 • Ručna konfiguracija
  Potrebno je da sami konfigurišete potrebne profile. Nije moguće pretpostaviti ispravne postavke za nepoznatu lokaciju. Osnovna svrha aplikacije jeste da automatizuje standardni postupak promene postavki koji biste obično radili ručno.
 • Izbor postavki
  Iščitavanje svih trenutnih postavki u profil može vam dati polaznu tačku, ali je i dalje potrebno da odlučite koje postavke se primenjuju prilikom aktiviranja izabranog profila. Veoma je preporučeno da se ograničite na one postavke koje su možda promenjene u međuvremenu. Na primer, nije potrebno da primenite ime računara, ukoliko se ta postavka nikada ne menja.
 • Konfigurisanje postavki
  Da biste konfigurisali postavke obeležite prvo njeno polje za potvrdu, a zatim ili u glavnom interfejsu direktno unesite željenu konfiguraciju ili otvorite dijalog za konfiguraciju izabrane postavke.
 • Aktiviranje profila
  Nijedan profil podrazumevano nije automatski aktiviran, tj. nijedna postavka na vašem sistemu se ne menja bez vaše namere. Kao što smo rekli, možete da koristite AutoSwitch funkciju kako biste automatski aktivirali određene profile na osnovu potpuno prilagodljivih uslova.
 • Pristup ikoni sistemske palete
  Preporučeno je da zadržite NetSetMan smanjen u sistemskoj paleti i da premestite ikonu tako da uvek bude vidljiva. Na taj način možete brzo aktivirati profil klikom na ikonu i biranjem profila. Pored toga, prevlačenjem pokazivača iznad ikone imate koristan pregled trenutne IP adrese.
Profili

Kartice predstavljaju dostupne profile. U tim karticama možete sačuvati 6 različitih skupova postavki.

Ukoliko želite da promenite postavke dva različita mrežna adaptera, prilikom aktiviranja jednog profila, možete upotrebiti funkciju Podprofil. Pored padajuće liste kliknite na dugme „+“ i pojaviće se novi meni sa dva podprofila (trenutni i novi koji je prazan). Naslov automatski postaje ime mrežnog adaptera koji je izabran u podprofilu i nije ga moguće promeniti. Možete napraviti koliko god želite podprofila. Svaki od njih biće aktiviran jedan za drugim, kada se aktivira profil. Redosled možete promeniti prevlačenjem i otpuštanjem.

Sve promene se automatski čuvaju tako da ništa nije moguće slučajno izgubiti.

Profil možete preimenovati desnim klikom na njega i biranjem opcije „Preimenuj“ ili jednostavnim dvostrukim klikom na natpis kartice.

Da biste još lakše upravljali svim svojim profilima, možete iskoristiti Upravljanje profilima koji ćete pronaći u meniju. Ovo omogućava da pomoću miša ili uobičajenih prečica na tastaturi (strelice na tastaturi za navigaciju, F2 za promenu imena, itd.) uređujete profile, podprofile i grupe (samo u NetSetMan Pro). Prilikom upotrebe prevlačenja radi promene redosleda stavki, primetićete određena neizbežna ograničenja u zavisnosti od stavke, a usled postojećih tehničkih okolnosti: Profili se ne mogu izbrisati, MultiProfiles se ne mogu preimenovati. Profili mogu biti zamenjeni, ali ne i premešteni. Polja za potvrdu predstavljaju da li je profil vidljiv u sistemskoj paleti i u Kompaktnom režimu.

Kartica Podprofili Preimenovanje profila Upravljanje profilima

Mrežni adapteri (NIC)

Svi dostupni mrežni adapteri prikazani su po imenu i njihovom tipu. Izaberite NIC kojim želite da upravljate u trenutnom (pod)profilu.

Ukoliko određeni NIC nije dostupan u listi (npr. zbog toga što je onemogućen ili je virtuelni), onda možete upravljati listom tako što ćete kliknuti na dugme Osveži ili da brzo osvežite listu biranjem Upravljanje mrežnim adapterima. Ovde ćete pronaći kompletnu listu svih dostupnih NIC-ova. Obeležite sve NIC-ove koje želite da imate u svojoj listi.

Napomena: Svi NIC-ovi koji su na listi pojaviće se i u ikoni za obaveštenja na sistemskoj paleti. Opozovite izbor neželjenih NIC-ova kako biste ih uklonili sa liste i iz ikone za obaveštenja na sistemskoj paleti.

Ukoliko kopirate datoteku sa postavkama (settings.ini) na drugi sistem, NetSetMan pokušaće da automatski dodeli profile novim NIC-ovima. Međutim, ovo će raditi samo ukoliko novi sistem ima NIC sa potpuno istim imenom (na prvoj slici je to „LAN“).

Odeljak mrežnih adaptera Upravljanje mrežnim adapterima
Postavke operacija

Preuzimanje trenutnih postavki

Da biste učitali trenutne postavke u profil, jednostavno kliknite na simbol Ikona preuzimanja postavki pored polja za unos.
Da biste dobili sve trenutne postavke, desnim tasterom miša kliknite na profil i izaberite „Preuzmi sve trenutne postavke“.

Preuzimanje jedne postavke Preuzimanje svih postavki

Brisanje postavki

Da biste obrisali konfiguraciju određene postavke, kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Poništi“.

Da biste obrisali vrednosti iz IP polja, jednostavno dva puta kliknite na odgovarajući natpis.

Da biste obrisali sve postavke trenutnog (pod)profila, desnim tasterom miša kliknite na karticu profila i izaberite „Poništi postavke“.

Brisanje jedne postavke Brisanje svih postavki

Kopiranje i lepljenje postavki

Da biste preneli postavke na druge profile, čitav profil možete kopirati i nalepiti ukoliko kliknete desnim tasterom miša na originalni profil i izaberete „Kopiraj postavke“, a zatim desnim klikom na novom profilu izaberete „Nalepi postavke“.

Da biste kopirali i nalepili samo određenu postavku, jednostavno kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Kopiraj“ ili „Nalepi“.

Kopiranje i lepljenje jedne postavke Kopiranje i lepljenje svih postavki
Aktiviranje profila

Da biste primenili sve postavke trenutnog profila, kliknite na „Aktiviraj“ ili ukoliko je program smanjen izaberite profil iz menija u sistemskoj paleti.
Primetićete da će se aktivirati samo obeležene postavke.

Dijalog Aktiviranje sadrži informacije u vezi sa trenutnim napretkom aktiviranja.
Ovde možete videti koje postavke će biti primenjene i da li je postupak uspešno završen ili ne. U svakom trenutku možete otkazati postupak aktiviranja klikom na dugme „Otkaži“.

Sve promene se odmah primenjuju. Međutim, u određenim slučajevima nekim postavkama treba kraće vreme dok u potpunosti stupe na snagu ili zahtevaju ponovno pokretanje (posebno važi za „Ime računara“ i „Radna grupa/Domen“).

Odeljak Detalji pruža pregled svih konfigurisanih postavki na profilu. Da biste videli više informacija i poruke o greškama u punoj dužini, otvorite odeljak Evidencija.

Da biste pronašli rešenja za najčešće greške i probleme, pogledajte često postavljena pitanja.

Obeležavanje postavki za promenu Prozor Aktiviranje profila
Česti rezultati i njihova značenja
U redu Sve je urađeno kako se očekuje.
... Postavke se trenutno primenjuju.
- Postavke su zanemarene bez pokušaja, jer su bile nepotpune ili pogrešne.
Greška U većini slučajeva greške su prikazane u vidu kratkog crvenog teksta, poput „Datoteka nije pronađena“. Ukoliko dobijete kôd sa greškom, pogledajte evidenciju kako biste saznali da li postoji poruka o grešci za taj kôd. Ukoliko nemate pojma šta je razlog tome, molimo vas da postavite kôd zajedno sa opširnim opisom o grešci na forumima podrške.
Neispravno Vrednost nije ispravna, nije navedena ili nije dozvoljena (posebni znakovi, ime radne grupe je isto kao i ime računara, itd.)
Firefox je aktivan Firefox je trenutno pokrenut. Da biste primenili ove postavke, potrebno je da prvo zatvorite pregledač.
Kompaktni i Puni režim

Pored klasičnog interfejsa pod nazivom „Puni režim“, gde možete da promenite sve postavke profila, postoji i dodatni interfejs „Kompaktni režim“. U svakom trenutku možete promeniti režim klikom na odgovarajuće dugme u glavnom meniju sa desne strane.

Čim se svi profili podese, „Kompaktni režim“ je idealan interfejs. Ovde imate kompaktan pregled svih postavki profila bez bojazni da ćete postavke slučajno izmeniti.

U slučaju da koristite NSM administraciju (kada je opozvan izbor sa polja „Promeni postavke profila“) Kompaktni režim automatski biva upotrebljen kako bi se sprečilo da korisnik promeni postavke.

Kompaktni režim
Meni i informacije sistemske palete

Kada je NetSetMan pokrenut, pronaći ćete njegovu ikonu u sistemskoj paleti (pored časovnika).
Odatle možete brzo aktivirati profil. Samo desnim tasterom miša kliknite na ikonu kako biste otvorili Meni u sistemskoj paleti i izaberite profil koji želite da aktivirate.

Ukoliko želite da izuzmete neke profile da se pojavljuju u sistemskoj paleti, možete ih pojedinačno sakriti. Da biste to i uradili, izaberite profil u glavnom prozoru, desnim tasterom miša kliknite na karticu i izaberite „Prikaži u režimu sistemske palete i u kompaktnom režimu“. Mali simbol pored teksta prikazuje da li je profil dostupan u sistemskoj paleti ili nije. Ova opcija imaće uticaj i na profile koji su prikazani u Kompaktnom režimu. Vidljivost profila može se konfigurisati i u Upravljanje profilima.

Ukoliko ste ostavili pokazivač iznad NetSetMan ikone u sistemskoj paleti, pojavljuju se Informacije sistemske palete. Ovde možete pronaći informacije o IP adresama koje se trenutno koriste na sistemu. Može doći do kraće pauze, jer se podaci prikupljaju u realnom vremenu. Kako biste smanjili pauzu, trebalo bi da razmislite o gašenju dodatnih informacija poput javnih IP i MAC adresa u odeljku Postavke.

Ikona sistemske palete Prikaži u sistemskoj paleti Informacije sistemske palete
Karakteristike
Pregled

NetSetMan je dizajniran na način da vam omogući direktan pregled svih postavki unutar profila. Neke od najvažnijih karakteristika su poput osnovnih IP postavki, dok WiFi i podrazumevani štampač mogu biti konfigurisani direktno iz glavnog interfejsa. Dalje, složenije postavke mogu se omogućiti ovde, a kratak pregled biće prikazan iznad trenutne konfiguracije. Da biste ih izmenili, prvo ih aktivirajte, a zatim otvorite odgovarajući dijalog klikom na dugme [...].

Sledeći odeljci daće vam osnovna uputstva i korisne savete o tome kako da koristite sve funkcije.

Dodatna grupa postavki
Status adaptera

Da biste aktivirali, deaktivirali ili ponovo pokrenuli izabrani mrežni adapter, koristite dugme Status adaptera. Podrazumevana boja promeniće se u odgovarajuću boju statusa. Dodatno možete videti konfigurisani status u opisu alatke.

Ukoliko želite da omogućite samo jedan adapter, a da onemogućite jedan ili sve ostale adaptere, potrebno je da napravite podprofile za svaki od adaptera. Ovo možete sami obaviti ili uz pomoć poslednje stavke iz menija Status adaptera. Ovo će automatski napraviti podprofile za svaki mrežni adapter koji se nalazi u listi adaptera, a postaviće se i odgovarajući status postavke. Zapamtite da listu adaptera možete prilagoditi pomoću Upravljanja mrežnim adapterom.

Status adaptera: Aktiviraj Status adaptera: Deaktiviraj Status adaptera: Ponovo pokreni Meni statusa adaptera
Napredne TCP/IP postavke

Možete da odredite nekoliko IP adresa, mrežnih prolaza, DNS i WINS adresa po NIC-u ukoliko je potrebno da istovremeno budete povezani na nekoliko mreža. Da biste to uradili, kliknite na dugme „IP+“ ili iz glavnog menija izaberite „Profil › Napredne TCP/IP postavke“.

Ovde imate mogućnost da upravljate sa još naprednijim postavkama poput tabele rutiranja, DNS sufiksa, IP konfiguracije i NetBIOS.

 • Aktivirajte grupu obeležavanjem njenog naslova
 • Dodavanje nove vrednosti Dodaj novu vrednost
 • Brisanje izabrane vrednosti Izbriši izabranu vrednost
 • Brisanje liste Obriši čitavu listu
 • Preuzmi listu Preuzimanje svih trenutnih vrednosti postavke iz sistema (gde god da u glavnom prozoru kliknete na Preuzmi postavke simbol, čita se samo prva vrednost)
 • Promena redosleda prevlačenjem i otpuštanjem
Pristup prozoru sa naprednim TCP/IP postavkama Prozor Napredne TCP/IP postavke
Veze

Koristite ovu funkciju da povežete ili prekinete vezu svake od Windows veza poput pozivnih (dial-up) mreža, mobilnih veza širokog propusnog opsega ili VPN mreža. Kompatibilne veze su navedene zajedno sa normalnim Windows mrežnim adapterima u dijalogu Mrežne veze. Iz tehničkog ugla gledanja, podržane su sve veze koje su kompatibilne sa „RasDial“ tehnologijom.

Možete izabrati da li želite prekid svih ostvarenih veza obeležavanjem polja za potvrdu, odnosno povezivanje/prekid pojedinačnih veza prema poretku u listi.

Ukoliko vaša veza iz nekog razloga nije prikazana, možete je ručno dodati izborom „Dodaj…“ iz liste i unosom njenog imena na način kako je prikazan u Windows operativnom sistemu.

NetSetMan podržava i nekoliko VPN klijenata drugih kompanija, poput OpenVPN, Shrew i Cisco. Ukoliko je vaš VPN klijent kompatibilan, NetSetMan ga smešta u VPN profile unutar liste.

Prozor Veze
Hosts

U posebnim slučajevima može biti potrebno ili korisno da ručno dodelite IP adrese nazivima ili domenima. Napominjemo da će NetSetMan izmeniti samo svoje hosts unose, dok će ostale ostaviti nepromenjene.

Hosts prozor
Mrežne disk jedinice

Sa NetSetMan aplikacijom možete mapirati i uklanjati mapiranja za neograničen broj mrežnih disk jedinica.
Molimo vas da pročitate uputstva u dnu prozora klikom na „[Prikaži pomoć]“.

Kada je aktivan profil sa izabranom funkcijom Net Drive, NetSetMan će uporediti listu svih trenutno mapiranih disk jedinica sa listom disk jedinica koje treba mapirati. Sve mapirane disk jedinice koje su u obe liste (ista slovna oznaka disk jedinice i iste putanje) ostaće nepromenjene. Sve ostale mrežne disk jedinice biće raskačene pre nego što se nove mapiraju.

Prozor Mrežne disk jedinice
Skripta i programi

NetSetMan nudi ugodan način upravljanja datotekama skripta. Međutim, aplikacija nema sopstveni skripta jezik. To znači da možete upotrebiti samo skripta jezike svog operativnog sistema koji je u stanju da ga izvrši. Uobičajeni skripta jezici su VBS, JS pa čak i jednostavne batch datoteke sa komandama iz komandne linije. Upotrebite omiljeni pretraživač kako biste saznali više informacija o pisanju skripta i šta sve možete da učinite.

Otvorite postojeću datoteku skripta ili napravite novu kako biste mogli da je uredite.
Možete da imate dva skripta koji će se izvršiti pre i posle svih drugih promena postavki.
Ukoliko je potrebno da odložite međusobno pokretanje skripta i promene postavki mreže, to možete odrediti u dnu.

Izvršenje programa

NetSetMan nudi jednostavan način pokretanja drugih programa unutar svakog profila.
Programi mogu biti pokrenuti u smislu ograničenog korisnika (podrazumevano kada je UAC omogućen) ili sa punim administratorskim privilegijama (bez prikazivanja UAC poruke). Po potrebi, moguće je dodati parametre.
Programi mogu biti pokretani u normalnom, uvećanom ili smanjenom režimu (ukoliko je podržano).

Već pokrenuti procesi mogu biti zaustavljeni na osnovu njihovih imena datoteka (bez obzira gde su smeštene) ili njihove tačne putanje.

Svaka akcija može imati pojedinačne pauze pre (negativne vrednosti) ili nakon (pozitivne vrednosti) izvršenja.

Opcije programa Prozor Skripta
SMTP / E-pošta

U nekim slučajevima IP adresa SMTP servera za slanje e-pošte varira u zavisnosti od vaše mreže. Nalaziti se u istoj mreži može zahtevati da vaša lokalna IP adresa bude 10.0.0.1, dok van nje možda bude potrebno da joj pristupate kroz globalnu IP adresu.

Umesto da se trudite da budete kompatibilni sa mnogim različitim klijentima za e-poštu i da birate različite korisničke profile, NetSetMan rešava problem jednim jednostavnim zaobilaznim rešenjem. Podesite „nsm.smtp“ kao SMTP adresu u svom klijentu za e-poštu i konfigurišite IP adrese odgovarajućih profila. Prilikom aktiviranja profila, obe vrednosti biće povezane pomoću hosts datoteke, tako da više nije potrebno da radite bilo kakve dodatne promene u svom klijentu za e-poštu.

Prozor SMTP / E-pošta
Postavke sistema

Pored uobičajenih mrežnih postavki, nekada vam može zatrebati promena nekih postavki sistema u zavisnosti od vaše lokacije ili situacije. Na primer, dok ste na fakultetu možda želite da isključite zvuk, promenite radnu površinu i uključite balansirani plan napajanja.

Možete upotrebiti prozor Postavke sistema kako biste brzo promenili neke postavke za koje biste inače utrošili više vremena da ih pronađete u Windows operativnom sistemu. Jednostavno kliknite na dugme Ikona postavljanja postavki kako biste direktno uključili konkretnu postavku.

Podržane postavke sadrže: režim prikaza, pozadinu, boju radne površine, čuvar ekrana, šemu dizajna, glasnoću zvuka i mikrofona, zvučnu šemu (uključujući izuzetke i obaveštenja), plan napajanja, vremensku zonu i MAC adresu.

Prozor Postavke sistema
WiFi

NetSetMan profil može se upotrebiti za povezivanje na postojeći WiFi profil. Da biste to učinili, izaberite WiFi adapter u padajućoj listi NIC adaptera, a zatim izaberite WiFi profil iz WiFi padajuće liste. Ukoliko samo želite da prekinete vašu bežičnu vezu, izaberite praznu vrednost.

Osim osnovnog WiFi prebacivanja, NetSetMan nudi i prošireno WiFi upravljanje. Kliknite na WiFi ikonu ili koristite glavni meni (Alatke › NSM WiFi upravljanje) kako biste mu pristupili. Pronaći ćete listu svih trenutno dostupnih WiFi mreža. Žuta pozadina ukazuje na to da već postoji profil sa istim SSID nazivom. Mreža sa zelenom pozadinom je trenutno povezana. Mrežu možete povezati dvostrukim klikom ili upotrebom dugmeta „Poveži“. Ukoliko još uvek ne postoji profil za izabranu mrežu, možete ga prvo napraviti. Postavke (provera identiteta, šifrovanje...) se automatski konfigurišu u zavisnosti od prepoznate mreže. Međutim, možda bude potrebno da ih prilagodite ukoliko iz nekog razloga prepoznavanje ne bude ispravno odrađeno.

NetSetMan radi pomoću izvornih Windows WiFi profila. To znači da ćete uvek imati pristup istim profilima koje ste koristili i u Windows operativnom sistemu ili u drugom WiFi softveru. WiFi profile možete napraviti, izmeniti ili izbrisati.

Povezivanje putem MAC adrese

Windows se obično povezuje na bežične mreže putem SSID oznake. Ukoliko više pristupnih tačaka ima istu SSID oznaku, Windows ih grupiše i povezuje vas sa onom koja ima najbolji signal. Međutim, nekada vam možda zatreba da se povežete na tačno određenu pristupnu tačku. Sa NetSetMan to možete da uradite!

NSM WiFi upravljač prikazuje sve dostupne mreže i pristupne tačke bez njihovog grupisanja, tako da možete da se povežete na tačno onu tačku koju želite. Postavljanjem miša preko tačke dobijate dodatne informacije poput MAC adrese za svaku mrežu. Kontekstualni meni koji vam je dostupan klikom na desni taster miša, omogućava lako kopiranje MAC adrese ili SSID oznake u ostavu.

Ukoliko želite da se povežete na određenu bežičnu mrežu prilikom aktiviranja NetSetMan profila, možete to da učinite dodavanjem njene MAC adrese u WiFi odeljku. Izaberite „Povezivanje putem MAC adrese…“ i unesite MAC adresu po svom izboru. Prilikom aktiviranja profila, NetSetMan će obaviti povezivanje na odgovarajuću pristupnu tačku. Imajte na umu da je i dalje potrebno da imate odgovarajuću konfiguraciju WiFi profila na vašem sistemu.

Zahtevi

NetSetMan koristi izvorni API Windows operativnog sistema. Ovo donosi veliku prednost, jer nije potrebna instalacija novih upravljačkih programa (koji mogu izazvati nekoliko ozbiljnih problema). Sa druge strane, WiFi funkcije NetSetMan aplikacije radiće samo na Windows sistemima koji već podržavaju WiFi. Srećom, danas ih većina verzija podržava. Ukoliko koristite Vista ili noviji operativni sistem, spremni ste. U XP operativnom sistemu potrebno je da imate instaliran SP2 ili SP3.

Uverite se da je pokrenuta usluga WLAN AutoConfig (Wlansvc) (za Vista ili noviji) ili Wireless Zero Configuration (WZCSVC) (za XP).

Ukoliko vaš WiFi adapter dolazi sa prilagođenim fabričkim softverom za upravljanje WiFi postavkama, onda će u većini slučajeva on blokirati Windows prilikom pristupa adapteru. Moraćete da pronađete opciju u tom softveru da Windows upravlja adapterom (ukoliko ona postoji).
Pošto postoji mnogo različitih proizvođača sa sopstvenim softverom, ne postoji univerzalni način da se to postigne. Evo jednog primera: Ukoliko koristite AVM FRITZ!WLAN USB uređaj, kliknite na njegovu ikonu u sistemskoj paleti i izaberite „Windows WLAN“.

WiFi pregled Prozor NSM WiFi upravljanje
Napredno
AutoSwitch

Profil je veoma lako aktivirati uz samo jedan klik kroz meni u sistemskoj paleti. Međutim u nekim slučajevima može biti lakše da se profili aktiviraju potpuno automatski u zavisnosti od prilagođenih uslova. Integrisana AutoSwitch funkcija upravo to radi.

Nakon aktiviranja AutoSwitch opcije, sledeći uslovi mogu pojedinačno biti konfigurisani na svim profilima:

Ikona okolnih WiFi mreža Okolne WiFi mreže
 • Bežična mreža (SSID ili MAC) u/van opsega
 • Jačina signala bežične mreže koja je slabija/jača od određene vrednosti
Ikona mrežnih lokacija Mrežne lokacije
 • Windows NLM: Automatski napravljeni mrežni profili od strane Windows operativnog sistema (za Vista ili noviji)
 • MAC adresa mrežnog prolaza: Jedinstveni broj automatski dodeljenog DHCP mrežnog prolaza
 • Ping: Dostupnost određenog servera ili sistema na mreži
Ikona statusa adaptera Status adaptera
 • Status veze lokalnog mrežnog adaptera (povezano/prekinuta veza)
Ikona vremenskog perioda Vremenski period
 • Određeni dani u nedelji i vremenski period (npr. sub+ned, 8:00 - 18:00)

Iako nema tehničkih ograničenja za količinu uslova po profilu, pokušajte da ih zadržite što je jednostavnije moguće. U većini slučajeva dovoljna su jedan ili dva uslova kako bi se postigao željeni rezultat.

Možete da odredite da li svi ili barem jedan od uslova mora biti ispunjen za aktiviranje tog profila.

Napomena: Profili sa manjim ID brojem imaju veći prioritet u slučaju da se ispune uslovi za više profila odjednom.

Postupak aktiviranja, podrazumevano se pokreće uz poruku u donjem desnom uglu sa prilagođenim odbrojavanjem do izvršenja, pružajući vam mogućnost da prekinete postupak ukoliko je to potrebno. Alternativno, možete da iskoristite Windows obaveštenje ili da aktivirate profil bez bilo kakve poruke u pozadini. U ovom drugom slučaju, ikona u sistemskoj paleti biće animirana tokom postupka aktiviranja i promeniće privremeno boju u skladu sa rezultatom aktiviranja kako bi vas vizuelno obavestila o automatizovanom postupku.

Da bi sačuvao sistemske resurse, NetSetMan ne poredi trenutne postavke sa postavkama profila za aktiviranje. To znači da ukoliko ručno promenite bilo koju postavku, NetSetMan neće primetiti promenu.

AutoSwitch ima ograničenja u XP operativnom sistemu: Windows NLM nije dostupan, tako da promene u okolnim WiFi mrežama mogu biti prepoznate sa znatnim kašnjenjem.

AutoSwitch AutoSwitch opis alatke AutoSwitch obaveštenje
Napomene

Možete napraviti kratke napomene za svaki profil, ukoliko vam je potrebno da zapamtite ili označite svrhu profila. Ukoliko se naponema za profil napravi, njegova ikona postaje obojena u meniju. Napomena je u Punom režimu vidljiva kao savet prilikom prevlačenja pokazivača miša preko ikone i u Kompaktnom režimu u vrhu postavki profila.

Napomena Napomena u vidu opisa alatke Napomena u Kompaktnom režimu
NSM usluga / Ograničeni korisnički nalog

NetSetMan zahteva privilegije administratora kako bi mogao menjati mrežne i sistemske postavke umesto vas. Nije moguće normalno pokrenuti aplikaciju pod ograničenim korisnikom. Novije verzije Windows operativnog sistema ograničavaju i administratorske naloge sa UAC (Kontrole korisničkog naloga) prikazujući poruku prilikom svakog pokretanja programa.

Da biste rešili ovaj problem, NetSetMan sadrži posebnu komponentu pod nazivom NSM usluga koja pruža potrebne privilegije glavnoj aplikaciji. Usluga se automatski instalira, međutim može se i ručno instalirati/ukloniti u postavkama (Sistemske privilegije › Aktiviraj/Onemogući).

Instalirana usluga je vidljiva u dijalogu Windows usluge (services.msc) i može se odatle upravljati. Dodatno možete instalirati/ukloniti ili pokrenuti/zaustaviti pomoću komandne linije:
nsmservice.exe /install /silent
nsmservice.exe /uninstall /silent
net start nsmService
net stop nsmService

Ukoliko dobijete grešku „Invalid signature“, uverite se da exe program nije izmenjen i da je u Windows grupnim polisama onemogućena opcija „Turn off Automatic Root Certificates Update“.

Ukoliko NetSetMan pokrenete pod ograničenim korisničkim nalogom, gde NSM usluga nije dostupna, dobićete poruku koja objašnjava problem. Kao alternativu, možete uneti privilegije lokalnog naloga administratora koje će NetSetMan šifrovano sačuvati u datoteku postavki i koristiti za samostalno pokretanje uz potrebne privilegije. Obratite pažnju da će se u ovom slučaju aplikacija pokrenuti u ime korisnika čije se privilegije koriste.

Otvorite često postavljena pitanja kako biste pročitali neke dodatne napomene o ovoj funkciji.

Sistemske privilegije Ograničeni korisnički nalog
Promena profila pre prijavljivanja

Vrlo korisna i jedinstvena funkcija je mogućnost aktiviranja vašeg profila na ekranu za prijavljivanje. Ovo omogućava pripremu ispravnih postavki mreže koje su vam potrebne za vaš nalog, aktiviranjem NetSetMan profila pre prijave.

Da biste koristili funkciju NSM usluge ona mora biti instalirana, a opcija „Promena profila iz Windows ekrana za prijavljivanje“ (Postavke › Sistemske privilegije) mora biti omogućena.

Obratite pažnju da ova funkcija dozvoljava samo promenu postavki koje su deljene među korisnicima. Postavke koje se odnose na same korisnike nije moguće promeniti van korisničke sesije.

Promena profila pre prijavljivanja
NSM administracija

Ukoliko podesite NetSetMan da ga koristi neko drugi, možda ćete poželeti da navedete koje akcije druga osoba može da obavlja. Uz NSM administraciju (Postavke › Administracija) možete da uradite upravo to.

Kada aktivirate ovaj režim potrebno je da unesete lozinku sa 6 ili više znakova. Samo sa ovom lozinkom moći ćete da promenite postavke NSM administracije ili da obavite akcije za koje izaberete da budu bezbedne (pokretanje NetSetMan aplikacije, aktiviranje profila, promena postavki profila, promena postavki programa).

Možete čak i da zaključate određene profile Ikona ograničenog profila tako da korisnik ne može da ih izmeni, ali ipak može da ih aktivira. Možete i da postavite ograničenje pristupa određenim postavkama Ikona ograničene postavke poput „Radna grupa i domen“, a da omogućite korisniku da konfiguriše i koristi sve druge postavke.

Kontrolni zbir vaše lozinke biće upisan u registrator. Uverite se da običan korisnik nema prava upisa u HKLM\Software\NetSetMan (na x64: HKLM\Software\Wow6432Node\NetSetMan). Ukoliko zaboravite lozinku, moraćete ručno izbrisati taj ključ. Ukoliko je vaša datoteka postavki šifrovana, niko neće moći bez lozinke da je prikaže ili izmeni.

NSM administracija NSM administracija - Ograničavanje profila NSM administracija - Ograničavanje postavki
Pokretanje putem komandne linije

U nekim posebnim slučajevima možda poželite da promenite svoj profil bez upotrebe NetSetMan interfejsa: promena profila pomoću prečica, aktiviranje profila prilikom podizanja sistema, umetanje profila u složena skripta, itd.

Dostupni su sledeći parametri:

-a # Aktivira profil pod brojem #
-as # Aktivira profil u tihom režimu (Prozor aktiviranja se automatski zatvara ukoliko ne dođe do grešaka)
-h / -hide Pokreće smanjen NetSetMan
-f / -full Pokreće NetSetMan u Punom režimu (podrazumevano)
-c / -compact Pokreće NetSetMan u Kompaktnom režimu
-m / -multi Pokreće drugu instancu NetSetMan aplikacije. Budite oprezni: Sve aktivne instance upisuju u istu datoteku postavki!

Prečica za aktiviranje profila #0 u tihom režimu, mogla bi izgledati ovako:
"C:\Program Files (x86)\NetSetMan\netsetman.exe" -as 0
Prečica

U komandnoj liniji:
Komandna linija

Poruka u nekomercijalnoj, besplatnoj verziji

Ova poruka se u proseku pojavljuje prilikom svakog 7. pokretanja za korisnike iz radne grupe i za svako 2. pokretanje za korisnike koji su u domenu.

Nažalost, ovo je neophodno kako bi se podsetili korisnici da je NetSetMan besplatan samo u nekomercijalne svrhe (= privatno ili volonterski). Ukratko: Možete besplatno koristiti proizvod sve dok vam ne štedi plaćeno radno vreme. Ukoliko želite da koristite proizvod, na primer, na poslu ili na službenom prenosnom računaru, potrebno je da kupite NetSetMan Pro licencu. Ne postoji posebna regulativa za obrazovane ili neprofitne organizacije. Profesori, nastavnici i drugi zaposleni mogu koristiti nekomercijalnu besplatnu verziju samo ukoliko rade honorarno (= neplaćeno).

Molimo vas da pročitate ugovor o licenciranju za više informacija.

Naravno, ova poruka se ne prikazuje u Pro verziji.

Poruka u nekomercijalnoj, besplatnoj verziji
Dodatne Pro karakteristike
Grupe profila

Uz NetSetMan Pro ste u stanju da napravite neograničen broj grupa. Svaka grupa sadrži 6 profila.

Dodavanje, brisanje, promenu redosleda ili promenu naziva grupe profila obavljate pomoću upravljanja profilima u traci sa menijima.

Za navigaciju među svim dostupnim grupama izaberite bilo koju grupu iz padajuće liste u traci sa menijima.

Ukoliko imate više od jedne grupe, vaši profili se prikazuju grupisani u meniju u sistemskoj paleti.

Upravljanje profilima Pro Ikona sistemske palete u Pro verziji
Pregledač / Posrednik

Uz NetSetMan Pro možete upravljati Windows / Internet Explorer, Firefox i Opera (<= v12) posredničkim postavkama. Chrome i novije verzije Opera pregledača ne podržavaju sopstvene postavke posredničkog servera, ali umesto toga, automatski koriste postavke sistema.

Sve postavke imaju za cilj da liče na originalne interfejse kako bi se pružila ista konfiguracija kao kada da ih direktno uređujete u pregledačima. Ukoliko želite da uklonite postavke posrednika prilikom aktiviranja profila, uverite se da je obeleženo polje za potvrdu posrednika i uklonite sve postavke koje odgovaraju ovoj grupi postavki.

Pored toga, možete menjati početnu stranu, a u slučaju da koristite profile za Firefox ili Opera moći ćete izabrati i ime profila.

Upamtite da Firefox mora biti zatvoren pre promene njegovih postavki.
Ukoliko imate više Firefox profila ili se njegova fascikla profila promeni (npr. zbog novog sistema) moraćete ponovo izabrati profil u listi kako bi se izvršilo ažuriranje u vašoj datoteci postavki.

Pregledač / Posrednik
Domen

Da biste se pridružili u domen, unesite njegovo ime, svoje korisničko ime i lozinku. Vaše korisničko ime i lozinka biće sačuvani u šifrovanom obliku u ini datoteci.

Obično je dovoljno da unesete samo korisničko ime. Međutim, ukoliko dobijete grešku, možete da pokušate da unesete jedan od dva sledeća standarda kao korisničko ime:
a) NETBIOS: DOMEN\korisnik
b) UPN: korisnik@domen.local

U NT domenima korisnik može biti član samo jednog domena u datom trenutku. To znači da ulaskom u drugi domen ili radnu grupu, vaše članstvo u prethodnom domenu se gubi dok se sistem ponovo ne prijavi.

NetSetMan može da vas pridruži u domen samo onda kada vaše korisničko ime domena ima dozvolu za to.
Ova privilegija korisničkog naloga se zove „Dodaj radnu stanicu u domen“ i mora biti omogućena na vašem nalogu. Ukoliko nemate ovu privilegiju, molimo vas da pitate svog mrežnog administratora da vam je odobri.

Otvorite često postavljena pitanja kako biste pročitali neke dodatne napomene o ovoj funkciji.

Prozor Domen
Distribucija u poslovnim mrežama

NetSetMan Pro nudi nekoliko pomoćnih funkcija koje vam pomažu da u mreži svoje kompanije distribuirate softver sa unapred konfigurisanim postavkama i vašom licencom. Sve što vam zatreba možete pronaći u detaljno opisanim često postavljenim pitanjima.

loading...