NetSetMan 4.x súgófájl

NetSetMan

Súgófájl

Magyar
fordította: Török Zoltán
Általános információk
Súgófájl verziószám 4.1
Támogatott
operációs rendszerek
Windows
XP, Vista, 7, 8, 10
32 bit, 64 bit
Licenc nem üzleti célú ingyenes
vagy
üzleti célra is használható Pro változat
Megtekintés HTML vagy PDF formátumban
Kapcsolat www.netsetman.com
Támogatás fórum
Alapok
Leírás

A NetSetMan egy hálózati beállítás-kezelő alkalmazás, mely 6 különböző, rendezetten megjelenített profil közti egyszerű váltást tesz lehetővé. A profilokban megadható beállítások:

 • IP-címek (IPv4 és IPv6!)
 • Átjárók (metrikával)
 • DNS kiszolgálók
 • WINS kiszolgálók
 • WiFi kezelés
 • Számítógépnév
 • Munkacsoport
 • Alapértelmezett nyomtató
 • Hálózati meghajtók
 • Hálózati kártya státusz
 • Kapcsolatok (RAS / DUN / PPP / VPN)
 • DNS-utótag
 • Útválasztó tábla
 • SMTP kiszolgáló
 • Hosts fájl-bejegyzések
 • Rendszerbeállítások
 • MAC-cím
 • Szkriptek (BAT, VS, JS, ...)
 • Programok futtatása
Továbbá csak a Pro változatban:
 • Munkahelyen is használható
 • Korlátlan számú profil
 • Hálózati tartomány
 • Teljeskörű proxy beállítások és
  böngésző kezdőoldal
  (Internet Explorer, Firefox, Opera)

A NetSetMan pótolja azt, ami a Windows-ból mind a mai napig hiányzik:
Egy hatékony, könnyen használható felület, mellyel egy helyen kezelheted az összes hálózati beállítást.
Próbáld ki, és többet nem leszel meg nélküle!

A beállításokat és változtatásokat egy külön fájlba (settings.ini) menti le a program, ezért a biztonsági mentés, a beállítások átmásolása vagy akár egy verziófrissítés is zökkenőmentesen végezhető.

Egyetlen kattintással, vagy akár teljesen automatikusan is aktiválhatsz egy előre beállított profilt.

NetSetMan vs. Windows
NetSetMan főablak
NetSetMan: nem üzleti célú ingyenes változat
NetSetMan Pro főablak
NetSetMan Pro: üzleti célra is használható Pro változat
Alapvető információk
 • Profilok
  Minden egyes profil egy adott helyszínre vagy alkalomra érvényes beállításokat jelképez. Egy profil alá felvett alprofilokkal egyszerre több hálózati csatoló is konfigurálható. A profilokat át lehet nevezni a profilfülek feliratán duplán kattintással.
 • Kézi beállítás
  A szükséges profilokat kézzel kell konfigurálni, mivel egy új, ismeretlen helyhez kapcsolódó beállításokat a program nem tudja önállóan kitalálni. Az alkalmazás fő célja, hogy automatizálja a beállítások rendszeres megváltoztatását, amiket egyébként kézzel kellene csinálni.
 • Beállítások kiválasztása
  Az összes aktuális beállítás beolvasása egy profilba jó kiindulási pont lehet, de ezután még el kell dönteni, hogy az összes beállítás közül melyiket kell alkalmazni a profil aktiválásakor. Erősen ajánlott a beállítások közül csak azokat meghagyni, melyek időközben valóban megváltozhattak. Így például nem kell alkalmazni a számítógép nevét, ha ez a beállítás soha nem változik.
 • Beállítások konfigurálása
  Egy beállítás konfigurálásához először pipáld be a jelölőnégyzetét. Ezután közvetlenül megadhatod a kívánt beállítást a főképernyőn, vagy megnyithatod az adott beállításhoz tartozó konfigurációs ablakot.
 • Profil aktiválása
  Alapértelmezésben egyik profil sem aktiválódik automatikusan, azaz egyetlen rendszerbeállítás sem változik meg a felhasználó szándéka ellenére. Azonban az AutoSwitch funkcióval megoldható, hogy egyes profilok - tetszőlegesen megadható feltételek alapján - automatikusan aktiválódjanak.
 • Elérhetőség a tálcán
  Érdemes a NetSetMan-t kis méretben a tálcán tartani, és a tálca ikont mindig láthatóvá tenni. Így ha az ikonra kattint, majd kiválaszt egy profilt, gyorsan aktiválhatja azt. Továbbá az egérkurzort az ikon fölött tartva egy áttekintő felület jelenik meg a kapcsolat aktuális IP beállításairól.
Profilok

Minden egyes fül egy külön profilt jelent, azaz a füleken összesen 6 különböző profil beállításai tárolhatók.

Ha egy profil aktiválásakor egyszerre két hálózati csatoló beállításait szeretnéd megváltoztatni, erre az Alprofilok biztosítanak lehetőséget. Kattints a "+"-gombra a lenyíló lista mellett, és egy új menüsor jelenik meg, benne két alprofillal (a jelenlegivel és egy új, üres alprofillal). A feliratok az alprofilok által kezelt hálózati csatolók nevei lesznek, és nem lehet őket megváltoztatni. Egy profilhoz tetszőleges számú alprofilt lehet felvenni, melyek mindegyike aktiválva lesz a profil aktiválásakor. Az alprofilok sorrendjén egyszerűen, "fogd és vidd"-módszerrel lehet változtatni.

Az összes változtatás automatikusan mentődik, így biztosan nem vesznek el az újonnan megadott beállítások.

A profilokat át lehet nevezni a profilfülek jobbgombos helyi menüjében található "Átnevezés" opcióval vagy a fülön duplán kattintással.

A profilok kezelését teszi egyszerűbbé a Profilkezelés, ami a menüsorban található. Ezen a felületen profilok, alprofilok és csoportok (csak a NetSetMan Pro-ban) kezelhetők az egérrel vagy néhány általános billentyűparanccsal (nyíl billentyűk a navigáció, F2 az átnevezés, stb.). Egérrel történő átrendezéskor néhány technikai korlátozás jelenhet meg az átrendezni kívánt elem típusától függően: Profilok nem törölhetők, Alprofilok nem átnevezhetők, Profilok megcserélhetők de nem mozgathatók. A jelölőnégyzetek azt mutatják, hogy az adott profil látható-e tálcán és kompakt üzemmódban.

Alprofil fülek Profil átnevezése Profilkezelés

Hálózati csatolók (hálózati kártyák, NIC)

Az elérhető hálózati csatolók nevei a típusukkal együtt vannak feltüntetve. Válaszd ki az aktuális (al)profilban kezelni kívánt hálózati kártyát.

Ha egy bizonyos hálózati kártya nem található meg listában (például azért, mert inaktív vagy virtuális), a lista kezeléséhez kattints a Frissítés gombra, ami gyorsan frissíti a listát, vagy válaszd a Hálózati csatolók kezelése opciót, ahol megtalálod az elérhető hálózati kártyák teljes listáját. Válaszd ki az összes hálózati kártyát, amit szeretnél látni a listában.

Megjegyzés: Az összes hálózati kártya, amelyek a listában megtalálhatók, megjelennek a Tálca infón is. Ha egy hálózati kártyát nem szeretnél látni a listában illetve a Tálca infón, vedd ki a jelölést mellőle.

Ha átmásolod a beállításfájlt (settings.ini) egy másik rendszerbe, a NetSetMan megpróbálja automatikusan hozzárendeni a beállításokhoz a hálózati kártyákat. Ez azonban csak akkor működik, ha az új rendszerben a hálózati kártya pontosan ugyanazzal a névvel szerepel (az első képernyőképen ez a "LAN").

Hálózati csatoló kiválasztása Hálózati csatoló kiválasztása
Beállítás műveletek

Aktuális beállítások lekérése

Kattints a Beállítások lekérése ikon szimbólumra a beviteli mező mellett, ha egy aktuális beállítást szeretnél betölteni a profilba.
Az összes aktuális beállítás lekéréséhez kattints jobb gombbal a profilra, majd a megjelenő helyi menüből válaszd az "Aktuális beállítások lekérése" opciót.

Egy beállítás lekérése Összes beállítás lekérése

Beállítások törlése

Egyetlen beállítás értékének törléséhez kattints rá jobb gombbal, majd a megjelenő helyi menüből válaszd a "Törlés" opciót.

Egy IP mező értékei egyszerűen törölhetők a megfelelő feliratra duplán kattintva.

Az aktuális (al)profil összes beállításának törléséhez kattints jobb gombbal a profilra, majd a megjelenő helyi menüből válaszd az "Beállítások törlése" opciót.

Egy beállítás törlése Összes beállítás törlése

Beállítások másolása, beillesztése

Az összes beállítás profilok közti másolása a következőképpen lehetséges: először az eredeti profil jobbgombos helyi menüjében kattints a "Beállítások másolása" menüpontra, majd az új profil helyi menüjében a "Beállítások beillesztése" menüpontra.

Egyetlen beállítás értékének másolásához és beillesztéséhez kattints rá jobb gombbal, majd a megjelenő helyi menüből válaszd a "Másolás" illetve "Beillesztés" opciót.

Egy beállítás másolása és beillesztése Összes beállítás másolása és beillesztése
Profil aktiválása

Az aktuális profil összes beállításának alkalmazásához kattints az "Aktiválás" gombra, vagy ha a program kis méretben fut, válaszd ki az aktiválni kívánt profilt a tálca menüből.
Fontos, hogy csak a jelölőnégyzettel megjelölt beállítások lesznek alkalmazva.

Az Aktiválás párbeszédablak mutatja a jelenlegi aktiválási folyamattal kapcsolatos információkat.
Itt látható, hogy mely beállítások lesznek alkalmazva, és hogy a folyamat sikerrel járt-e vagy sem. Az aktiválási folyamat bármikor megszakítható a "Mégse" gombra kattintva.

Minden változás azonnal életbe lép. Ugyanakkor bizonyos esetekben néhány beállítás érvényre jutásához el kell telnie egy kis időnek vagy újra kell indítani a gépet. (Ez különösen igaz a "Számítógépnév" és a "Munkacsoport/Tartomány" beállítások megváltozása esetén.)

A Részletek rész áttekintést nyújt a profilhoz megadott összes beállításról. További információk és a hibaüzenetek teljes hosszában történő megtekintéséhez nyisd meg a Napló részt.

A legáltalánosabb hibákról és megoldásaikról a GYIK-ben olvashatsz bővebben.

Megváltoztatni kívánt beállítások kijelölése Profil aktiválási ablak
A legáltalánosabb hibák és értelmezéseik
OK Minden az elvártnak megfelelően működött.
... A beállítások alkalmazása folyamatban van.
- A beállítások alkalmazása kihagyva, mert az adatok hibásan vagy hiányosan lettek megadva.
Hiba A legtöbb esetben a hibákat egy rövid, pirossal szedett szöveg jelzi, pl.: "Fájl nem található". Amennyiben egy hibakód jelenik meg, vess egy pillantást a naplóra, mert lehet, hogy ott megtalálható a kódhoz tartozó hibaüzenet is. Ha nincs ötleted, mi lehet a gond, írd meg a hiba kódját az eset részletes leírásával együtt a támogatás fórumba.
Érvénytelen Az érték hibás, nincs megadva vagy nem megengedett (speciális karakterek, munkacsoport nevével megegyező számítógépnév stb.)
FF aktív A Firefox éppen fut. Az ilyen beállítások alkalmazásához be kell zárni a böngészőt.
Kompakt és teljes üzemmód

A klasszikus "Teljes üzemmód" felületen kívül, ahol a profilok minden beállítását meg tudod változtatni, egy másik, "Kompakt üzemmód" nevű felület is rendelkezésre áll. A módok között a főmenü jobb szélén lévő gombbal lehet váltani.

Ha az összes profil be lett állítva, onnantól a kompakt üzemmód az ideális felület: egy tömör áttekintést nyújt a profilok beállításairól anélkül, hogy azokat véletlenül megváltoztathatnád.

Ha bekapcsoltad az NSM Adminisztrációt (és a "Profilbeállítások változtatása" nincs bejelölve), automatikusan a kompakt üzemmód fog elindulni, hogy megakadályozza a beállítások megváltoztatását.

Kompakt üzemmód
Tálca menü és Tálca infó

Amikor a NetSetMan fut, az ikonja az értesítési területre kerül (a tálcán az óra melletti részre).
Innen egyszerűen lehet profilt váltani: az ikonon jobb kattintásra megjelenő Tálca menüből csak ki kell választani a kívánt profilt.

Hogy ne legyenek felesleges profilok a listában, beállítható, hogy a profilt lehessen-e tálcáról aktiválni vagy sem. Ehhez válaszd ki a fület, majd a jobbgombos helyi menüjében kattints a "Tálcáról vagy kompakt üzemmódban aktiválható" pontra. A szöveg előtti pipa jelzi, hogy az adott profilt tálcáról is lehet majd aktiválni. Ez a beállítás a profilok Kompakt üzemmódban való láthatóságát is szabályozza. A profilok láthatóságát a Profilkezelés alatt is be lehet állítani.

Ha az egérkurzort az értesítési területen lévő NetSetMan ikon fölött tartod, megjelenik a Tálca infó. Itt leolvashatók a rendszer jelenlegi IP beállításai. Mivel az itteni adatok valós idejű lekérdezések eredményeként állnak össze, a megjelenést egy rövid késleltetés előzheti meg. A késleltetés csökkenthető a további információk, pl. publikus IP-k, MAC-címek, stb. kikapcsolásával a Beállítások ablakban.

Tálca ikon Tálcáról aktiválható Tálca infó
Funkciók
Áttekintés

A NetSetMan felülete úgy lett kialakítva, hogy közvetlenül áttekinthető az összes beállítás, ami egy profilban megadható. Néhány kiemelten fontos beállítás, mint pl. az alapszintű IP beállítások, a WiFi és az alapértelmezett nyomtató közvetlenül a fő felületen konfigurálható. Egyéb, bonyolultabb beállításokat csak bekapcsolni lehet itt, továbbá egy rövid áttekintés jelenik meg az aktuális konfigurációról. Ezek módosításához először be kell kapcsolni őket, majd megnyitni a kapcsolódó párbeszédablakot a [...] gombra kattintva.

A következő fejezetek alapvető útmutatást és hasznos tippeket tartalmaznak mindegyik funkcióhoz.

Egyebek beállításcsoport
Csatoló státusz

A Csatoló státusz gomb a kiválasztott hálózati csatoló aktiválására, deaktiválására vagy újraindítására használható. Alapértelmezett színe mindig a státuszt jelölő színre változik, továbbá buboréksúgóban is látható a beállított státusz.

Ha azt szeretnéd, hogy az egyik csatoló engedélyezve, miközben egy másik vagy az összes többi csatoló tiltva legyen, alprofilokat kell létrehozni az egyes csatolókhoz. Ezt kézzel vagy Csatoló státusz menü alján található opcióval is meg lehet tenni. Ez utóbbi automatikusan létrehoz egy alprofilt minden hálózati csatolóhoz, amelyik szerepel a csatolók listájában, és a beállítja azok státuszát a kívánt módon. Ne feledd, hogy Hálózati csatolók kezelése funkcióval beállítható, hogy mely csatolók szerepeljenek a listában.

Csatoló státusz: Aktiválás Csatoló státusz: Deaktiválás Csatoló státusz: Újraindítás Csatoló státusz
További TCP/IP beállítások

Egy hálózati kártyához több IP, Átjáró, DNS valamint WINS cím is megadható arra az esetre, ha egyszerre több hálózathoz szeretnél csatlakozni. Ehhez kattints az "IP+" gombra, vagy válaszd a "Profil > További TCP/IP beállítások" opciót a főmenüből.

Itt speciális beállításokat is meg lehet adni, mint pl. Útválasztó tábla, DNS-utótag, IPConfig és NetBIOS.

 • Egy csoport aktiválása a szöveg melletti jelölőnégyzetet bejelöléséve lehetséges
 • Új érték hozzáadása Egy új érték hozzáadása
 • Kiválasztott érték törlése A kiválasztott érték törlése
 • Lista törlése A teljes lista törlése
 • Lista lekérése Ehhez a beállításhoz kapcsolódó összes érték lekérése (ugyanis a fő ablakban a Beállítások lekérése szimbólumra kattintva csak az első értéket kéri le)
 • Sorrend megváltoztatása 'fogd és vidd'-módszerrel lehetséges
További TCP/IP beállítások ablak elérése További TCP/IP beállítások ablak
Kapcsolatok

Ezzel a funkcióval bármilyen Windows kapcsolat - mint pl. telefonos hálózat, mobil szélessáv vagy VPN - csatlakoztatható vagy szétkapcsolható. A kompatibilis kapcsolatok a Windows Hálózati kapcsolatok ablakában, a rendes hálózati csatolók mellett megtalálhatók. Technikai szemszögből nézve minden olyan kapcsolat támogatott, ami kompatibilis a "RasDial"-lal.

A jelölőnégyzet bejelölésével kiválaszthatod, hogy mindegyik létrehozott kapcsolatot megszakítsa, vagy pedig a lista alapján csatlakoztasson/kapcsoljon szét bizonyos kapcsolatokat.

Ha az elérni kívánt kapcsolat valami oknál fogva nincs a listában, válaszd a "Hozzáadás..." opciót, majd add meg a Windows-ban megjelenített nevét.

A NetSetMan támogat néhány kívülálló VPN klienst, mint például: OpenVPN, Shrew és Cisco. Ha a VPN kliensed kompatibilis, a NetSetMan megjeleníti annak VPN profiljait a választólistában.

Kapcsolatok ablak
Hosts

Különleges esetekben szükséges/hasznos lehet, ha egy névhez vagy tartományhoz kézzel van hozzárendelve az IP-cím. Jó tudni, hogy a NetSetMan csak a saját hosts bejegyzéseit módosítja, a meglévő bejegyzéseket érintetlenül hagyja.

Hosts ablak
Hálózati meghajtók

A NetSetMan tetszőleges számú hálózati meghajtó csatlakoztatására és leválasztására ad lehetőséget.
Olvasd el az útmutatót az ablak alján, ami a "[Súgó mutatása]" linkre kattintva jelenik meg.

Amikor egy olyan profilt aktiválsz, melyhez meg vannak adva hálózati meghajtók, a NetSetMan először összehasonlítja a jelenleg csatlakoztatott hálózati meghajtók listáját a csatlakoztatandókkal. Azok a hálózati meghajtók, melyek mindkét listán pontosan ugyanúgy szerepelnek (azonos meghajtó betűjel és elérési út), változatlanul maradnak. Az összes további csatlakoztatott meghajtó le lesz választva az újak csatlakoztatása előtt.

Hálózati meghajtók ablak
Szkriptek és Programok

A NetSetMan kényelmes felületet nyújt a szkriptfájlok kezeléséhez, azonban nem rendelkezik saját szkriptnyelvvel. Ez azt jelenti, hogy csak olyan szkriptnyelveket használhatsz itt, melyeket az operációs rendszer támogat. Általános szkriptnyelvek például: VBS, JS, vagy egy egyszerű parancssori kötegfájl. A szkripteléssel kapcsolatos ismeretek szinte korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre az interneten.

A szkriptek módosítására - létrehozás vagy megnyitás után - az alkalmazás egy szövegszerkesztő felületet biztosít.
Két szkriptet lehet megadni, melyek az összes többi beállítás módosítása előtt ill. után futnak majd le.
Ha a szkript futtatása és a hálózati beállítások módosítása között pár másodperc késleltetés szükséges, azt az ablak alsó részén lehet megadni.

Programok futtatása

A NetSetMan-ben egyszerűen meg lehet adni, hogy egy profil aktiválása során milyen külső programokat futtasson.
A programokat korlátozott (bekapcsolt UAC esetén alapértelmezett) vagy rendszergazdai jogosultságokkal (UAC megerősítés kérése nélkül) lehet futtatni. Szükség esetén futtatási paramétereket is meg lehet adni.
A programok indíthatók normál méretben, teljes méretben vagy kis méretben a tálcán.

Aktuálisan futó folyamatokat le lehet állítani fájlnév alapján (elérési úttól függetlenül) vagy teljes elérési út alapján.

Minden egyes művelethez egyedileg meg lehet adni egy késleltetést a végrehajtás előtt (negatív érték) vagy után (pozitív érték).

Programok Szkriptek ablak
SMTP / e-mail

Néhány esetben az e-mailek küldéséért felelős SMTP kiszolgáló IP-címe a hálózattól függően változhat. Előfordulhat, hogy hálózaton belül lokális IP-címmel lehet elérni, mint pl. 10.0.0.1, míg hálózaton kívül globális IP-címre lehet szükség.

Ahelyett, hogy megpróbáljon minél több e-mail klienst támogatni és különböző felhasználói profilokat kezelni, a NetSetMan egy egyszerű kerülő megoldást nyújt. Állítsd be az e-mail kliensedben az SMTP-címet az alábbira: "nsm.smtp", és a kapcsolódó profilokban állítsd be a megfelelő IP-címeket. Profil aktiválásakor mindkét IP-cím a hosts fájlból lesz feloldva, így az e-mail kliensben nem lesz többé szükség semmilyen változtatásra.

SMTP / e-mail ablak
Rendszerbeállítások

A szokásos hálózati beállítások mellett néha szükség lehet néhány rendszerbeállítás módosítására is a tartózkodási helytől vagy a helyzettől függően. Például egy egyetemen érdemes lehet némítani a hangerőt, lecserélni a háttérképet és aktiválni a Kiegyensúlyozott energiagazdálkodási sémát.

A Rendszerbeállítások ablak arra is használható, hogy gyorsan módosíthatók legyenek olyan beállítások, melyeket egyébként hosszabb ideig tartana megtalálni a Windows-ban. A Beállítások megváltoztatása ikon gombra kattintva közvetlenül aktiválható egy bizonyos beállítás.

A támogatott beállítások: megjelenítési mód, háttérkép, asztal színe, képernyőkímélő, megjelenítési séma, hangszórók és mikrofon hangereje, hangséma, tűzfal (beleértve: kivételek és értesítések), energiaséma, időzóna és MAC-cím.

Rendszerbeállítások ablak
WiFi

A NetSetMan profilok a WiFi csatlakozást is támogatják. Ehhez válaszd ki a WiFi adaptert a hálózati kártyák listájából, majd válaszd ki a WiFi profilt a WiFi lenyíló listából. A meglévő kapcsolat megszakításához az itt felkínált üres értéket válaszd.

Az alapszintű WiFi beállításokon felül a NetSetMan részletes WiFi kezelésre is lehetőséget biztosít. Kattints a WiFi ikonra vagy a főmenü opciójára (Eszközök > NSM WiFi kezelés), hogy megjelenjen az összes elérhető WiFi hálózat. A sárga háttér azt jelzi, hogy a hálózat SSID-jével már lett felvéve profil. A zöld háttér a jelenleg használatban lévő hálózatot jelöli. Egy hálózathoz a nevén duplán kattintva vagy a "Csatlakozás" menüponttal lehet csatlakozni. Ha még nincs profil felvéve a kapcsolathoz, lehetőséged van a csatlakoztatás előtt létrehozni. A hálózat beállításai (hitelesítés, titkosítás, stb.) automatikusan el lesznek mentve a profil létrehozásakor, azonban néhány beállítás kézi módosítására is szükség lehet abban az esetben, ha a felismerés nem sikerült volna tökéletesen.

A NetSetMan a natív Windowsos WiFi profilokkal működik. Ez azt jelenti, hogy itt is ugyanazokat a profilokat látod, amik a Windowsban vagy egy egyéb WiFi kezelő alkalmazásban megjelennek. Ennek megfelelően lehet profilokat létrehozni, módosítani és törölni is.

Csatlakozás MAC-cím alapján

A Windows általában SSID alapján csatlakozik a vezeték nélküli hálózatokhoz. Ha több access point-nak ugyanaz az SSID-je, a Windows egy csoportban kezeli őket, és mindig a legjobb jelerősségűhöz csatlakoztat. Azonban néha szükség lehet arra, hogy csak egy bizonyos access point-hoz csatlakozz. A NetSetMan lehetőséget ad erre is!

A NSM WiFi kezelés csoportosítás nélkül mutatja az összes lehetséges hálózatot és access point-ot, így mindig pontosan ki lehet választani a megfelelőt. Az egérmutatót egy adott hálózat fölé tartva a buboréksúgóban megjelennek a hálózathoz tartozó további információk, pl. a MAC-cím. A jobbgombos helyi menüből könnyen ki lehet másolni a hálózathoz tartozó MAC-címet vagy SSID-t.

Ha egy bizonyos vezeték nélküli hálózathoz szeretnél csatlakozni egy NetSetMan profil aktiválásakor, akkor a WiFi listából válaszd ki a "Csatlakozás MAC-cím alapján..." opciót, majd add meg a kívánt MAC-címet. Profil aktiválásakor a NetSetMan ennek megfelelően fogja kiválasztani a megfelelő access point-ot.

Követelmények

A NetSetMan a natív Windowsos WiFi API-t használja, melynek nagy előnye, hogy nincs szükség új meghajtóprogramok telepítésére (ami konfliktusokat okozhat). Ennek fejében a NetSetMan WiFi lehetőségeit csak olyan Windows verziókkal lehet használni, melyek alapból támogatják a WiFi-t. Szerencsére a mostanában használt verziók legtöbbje ilyen: Vista vagy újabb operációs rendszernél ez megoldott, XP esetén SP2 vagy SP3 szükséges.

A vezeték nélküli lehetőségek használatához a következő szolgáltatásoknak kell futniuk: WLAN automatikus beállítása (Wlansvc) Vista vagy újabb esetén, Konfigurációmentes vezeték nélküli hálózat (WZCSVC) XP esetén.

Ha a WiFi kártyádat gyártói szoftverrel kezeled, az a legtöbb esetben blokkolja a Windows hozzáférését. Ilyenkor meg kell találnod a módját, hogy az adott programban átválts natív Windowsos WiFi kezelésre (ha létezik ilyen opció).
Mivel sok gyártónak saját szoftvere van a WiFi beállítások kezelésére, ezért nem létezik erre általános módszer. Egy példa: az AVM FRITZ!WLAN USB eszköz szofverének használatakor kattints a tálcán elhelyezett ikonjára, majd a válaszd ki a "Windows WLAN" opciót.

WiFi áttekintés NSM WiFi kezelés ablak
Haladó
AutoSwitch

Egy profil aktiválásához elegendő egyetlen kattintás a Tálca menüben . Azonban bizonyos esetekben ezt még egyszerűbbé lehet tenni, ugyanis a profilok teljesen automatikusan is aktiválódhatnak előre beállított feltételek alapján. Az integrált AutoSwitch funkció pontosan ezt teszi.

Az AutoSwitch engedélyezését követően minden egyes profilra egyéni feltételeket lehet beállítani, az alábbiak közül:

WiFi hálózatok a közelben ikon WiFi hálózatok a közelben
 • Vezeték nélküli hálózat (SSID vagy MAC) elérhető/nem elérhető
 • A vezeték nélküli hálózat jelerőssége erősebb/gyengébb egy bizonyos értéknél
Hálózati helyek ikon Hálózati helyek
 • Windows NLM: Windows által automatikusan generált hálózati profilok (Vista vagy újabb esetén)
 • Átjáró MAC: az automatikusan hozzárendelt DHCP átjáró "ujjlenyomata"
 • Ping: egy bizonyos szerver vagy rendszer elérhetősége a hálózaton
Csatoló státusz ikon Csatoló státusz
 • A helyi hálózati csatoló kapcsolódási státusza (csatlakoztatva/szétkapcsolva)
Időkeret ikon Időkeret
 • A hét bizonyos napjai és az időkeret (pl. Szo+Vas, 8:00 - 18:00)

Habár nincs technikai korlátozás arra vonatkozóan, hogy egy profilhoz hány feltételt lehet megadni, célszerű a lehető legegyszerűbb megoldást választani. A legtöbb esetben elegendő egy vagy két feltétel megadása a kívánt eredmény eléréséhez.

Megadható, hogy egyszerre az összes, vagy csak legalább egy feltételnek kelljen teljesülnie ahhoz, hogy a profil aktiválva legyen.

Megjegyzés: ha egyszerre több profil aktiválási feltételei is teljesülnek, akkor a kisebb azonosítóval rendelkező profil élvez prioritást.

Alapértelmezésben az aktiválási folyamat egy jobb alsó sarokban megjelenő üzenettel kezdődik, melyen egy állítható időtartamú visszaszámláló jelzi a hátralévő időt, ameddig még meg lehet szakítani a folyamatot az aktiválás megkezdése előtt. Alternatívaként egy natív Windows értesítést is lehet még használni, vagy pedig a háttérben, üzenet nélkül is lehet aktiválni a profilt. Utóbbi esetben a tálca ikon ad visszajelzést az automatizált folyamatról: az aktiválás alatt animálttá változik, majd ideiglenesen megváltoztatja a színét az aktiválás eredményének megfelelően.

A rendszer erőforrásainak kímélése érdekében a NetSetMan nem hasonlítja össze az aktuális beállításokat az aktiválandó profilban megadott beállításokkal. Ez azt jelenti, hogy a NetSetMan nem fogja észrevenni, ha esetleg időközben kézzel módosítva lett egy beállítás.

Az AutoSwitch-nek néhány korlátja van XP alatt: a Windows NLM nem áll rendelkezésre, valamint a közelben található WiFi hálózatok változásait csak bizonyos idő elteltével ismeri fel.

AutoSwitch AutoSwitch buboréksúgó AutoSwitch értesítés
Megjegyzések

Minden profilhoz rövid megjegyzést vehetsz fel, ami emlékeztethet a profil céljára. Ha egy profilhoz fel lett véve megjegyzés, akkor a menüsorban a megjegyzés ikonja színesre vált. A megjegyzés teljes üzemmódban az ikon buboréksúgójában fog megjelenni, kompakt üzemmódban pedig a profilbeállítások fölött látható.

Megjegyzés Megjegyzés súgó Megjegyzés kompakt módban
NSM Szolgáltatás / korlátozott felhasználói fiók

NetSetMan-nek rendszergazdai jogosultságra van szüksége ahhoz, hogy megváltoztathassa a hálózati- és rendszerbeállításokat. Egy ilyen alkalmazást nem lehet megfelelően használni korlátozott felhasználói fiókkal. Újabb Windows verziókban még a Rendszergazda fiókokat is korlátozza az UAC (User Account Control - Felhasználói fiókok felügyelete) oly módon, hogy minden programindításkor egy üzenetet jelenít meg.

A problémát a NetSetMan egy speciális komponenssel, a NSM Service-szel oldja meg, ami biztosítja a főalkalmazás számára a szükséges jogosultságokat. A szolgáltatás automatikusan települ, de kézzel is telepíthető/eltávolítható a Beállítások között (Rendszer jogosultságok > aktiválva/deaktiválva).

A telepített szolgáltatás megtalálható a Windows Szolgáltatások panelben (services.msc), és ott is állítható a működése. Ezen felül parancssorból is telepíthető/eltávolítható illetve illetve elindítható/leállítható az alábbi parancsokkal:
nsmservice.exe / install / silent
nsmservice.exe / uninstall / silent
net start nsmService
net stop nsmService

Ha az "Érvénytelen aláírás" hibát kapod, ellenőrizd, hogy a program indítófájl (exe) nem lett módosítva, illetve a "Főtanúsítványok automatikus frissítésének kikapcsolása" nevű Windows csoportházirend ki van kapcsolva.

Ha NetSetMan korlátozott felhasználói fiókkal fut, továbbá az NSM szolgáltatás sem elérhető, akkor egy üzenet jelenik meg, ami elmagyarázza a problémát. Alternatívaként megadhatók egy helyi rendszergazda fiók hitelesítő adatai, melyeket a NetSetMan titkosítva tárol a beállításfájlban, hogy induláskor meglegyenek a szükséges jogosultságai. Ilyenkor az alkalmazás annak a felhasználónak a nevében fog futni, akinek a hitelesítő adatai meg lettek adva.

Erről a funkcióról további tudnivalók találhatók a GYIK-ben.

Rendszer jogosultságok Korlátozott felhasználói fiók
Profilváltás bejelentkezés előtt

Egyedi és hasznos funkciója a programnak, hogy a bejelentkezési képernyőn is lehet profilt aktiválni. Ez lehetővé teszi, hogy még bejelentkezés előtt előkészítse a NetSetMan a megfelelő hálózati beállításokat a kiválasztott profil aktiválásával.

A funkció használatához az NSM Szolgáltatásnak telepítve kell lennie, és a "Profilváltoztatás a Windows bejelentkező képernyőjéről" (Beállítások > Rendszer jogosultságok) opciót engedélyezni kell.

Érdemes megjegyezni, hogy ezzel a funkcióval csak olyan beállításokat lehet megváltoztatni, melyek az összes felhasználóra egyaránt érvényesek. Másképp fogalmazva, felhasználóspecifikus beállítások nem módosíthatók a felhasználói munkameneten kívül.

Profilváltás bejelentkezés előtt
NSM Adminisztráció

Ha úgy állítottad be a NetSetMan-t, hogy azt valaki más is használni tudja, szükséges lehet szabályozni, hogy a másik személy milyen tevékenységeket végezhet benne. Erre szolgál az NSM Adminisztráció (Beállítások > Adminisztráció).

Amikor aktiválod ezt a módot, meg kell adnod egy legalább 6 karakter hosszú jelszót. A továbbiakban csak ennek a jelszónak a birtokában lehet megváltoztatni a NSM Adminisztráció beállításait, illetve a jelszóhoz kötött tevékenyégeket végezni, melyek a következők lehetnek: NetSetMan indítása, profilok aktiválása, profilbeállítások megváltoztatása, programbeállítások megváltoztatása.

Bizonyos profilokat zárolni is lehet Korlátozott profil ikon, így a felhasználó nem tudja majd őket módosítani, csak aktiválni. Továbbá teljesen le is lehet korlátozni bizonyos beállításokat Korlátozott beállítás ikon, mint a "Munkacsoport és Tartomány" - meghagyva a lehetőséget, hogy a felhasználó a többi beállítást szabadon módosíthassa és használhassa.

A jelszó ellenőrzőösszege bekerül a rendszerleíró adatbázisba. Bizonyosodj meg róla, hogy a korlátozott jogosultságú felhasználóknak nincs írási joguk a HKLM\Software\NetSetMan (x64: HKLM\Software\Wow6432Node\NetSetMan) regisztrációs kulcshoz. Ha elfelejtetted a jelszót, ezt a kulcsot kézzel kell törölnöd. Ha a beállításfájl titkosítva lett, azt senki nem tudja megtekinteni vagy módosítani, aki nincs a jelszó birtokában.

NSM Adminisztráció NSM Adminisztráció - profil korlátozások NSM Adminisztráció - beállítás korlátozások
Aktiválás parancssorból

Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy egy profil a NetSetMan felületének használata nélkül is aktiválható legyen. Ilyen esetek lehetnek: aktiválás parancsikonokkal, aktiválás a rendszer indulásakor, aktiválás egy nagyobb szkript egy lépéseként stb.

A parancssoros üzemmódban az alábbi paramétereket lehet használni:

-a # Aktiválja a #-s számú profilt
-as # Aktiválja a profilt csendes üzemmódban (az aktiválás menetét mutató ablak automatikusan bezáródik, ha nem történt hiba)
h / -hide Elindítja a NetSetMan-t kis méretben a tálcán
-f / -full Elindítja a NetSetMan-t teljes üzemmódban (alapértelmezett)
-c / -compact Elindítja a NetSetMan-t kompakt üzemmódban
-m / -multi Elindít egy második NetSetMan példányt. Vigyázat: Az összes aktív példány ugyanabba a beállításfájlba ír!

Így néz ki egy parancsikon, ami a #0-s számú profilt aktiválja csendes üzemmódban:
"C:\Program Files (x86)\NetSetMan\netsetman.exe" -as 0
Parancsikon

Ugyanez parancssorban:
Parancssor

"Nem kereskedelmi célú, ingyenes változat" értesítés

Ez az üzenet munkacsoporton belüli felhasználóknál minden 7. indításkor, tartományon belüli felhasználóknál minden 2. indításkor jelenik meg a főablakban, átlagosan.

Sajnos kénytelen voltam beletenni a programba, hogy emlékeztessem a felhasználókat, hogy a NetSetMan csak nem üzleti célra (azaz magán- vagy önkéntes célra) ingyenes. Összegezve: a termék szabadon használható mindaddig, amíg ez nem jár fizetett munkaidő megtakarításával. Például ha munkahelyen vagy vállalati gépen szeretnéd használni, ahhoz egy NetSetMan Pro licenc megvásárlása szükséges. Nincs külön szabályozás az oktatási vagy non-profit intézmények számára. Professzorok, tanárok és egyéb oktatásban dolgozók csak akkor használhatják a nem kereskedelmi célú, ingyenes változatot, ha azzal önkéntes munkát végeznek (= nem fizetett).

További információk a licencszerződésben találhatók.

Ez az üzenet természetesen nem jelenik meg a Pro változatban.

"Nem kereskedelmi célú, ingyenes változat" értesítés
További Pro funkciók
Profilcsoportok

A NetSetMan Pro-val korlátlan mennyiségű profilcsoportot lehet létrehozni. Minden csoport 6 profilt tartalmazhat.

Profilcsoportot hozzáadni, törölni, átrendezni vagy átnevezni a menüsorban található profilkezelés felületen lehet.

A menüsorban található lenyíló listában lehet a profilcsoportok között váltogatni.

Ha több mint egy csoport van felvéve, a profilok csoportosítva fognak megjelenni a tálca menüben.

Profilkezelés a Pro verzióban Tálca ikon a Pro verzióban
Böngésző / Proxy

A NetSetMan Pro képes az Internet Explorer, a Firefox és az Opera (<= v12) böngészők proxy-beállításait kezelni. A Chrome és az Opera újabb verziói nem kezelnek saját proxy beállításokat, hanem automatikusan a rendszer beállításait használják.

Mindegyik beállításfelület úgy lett kialakítva, hogy utánozza a kapcsolódó böngésző eredeti felületeit, így ugyanazt és ugyanúgy lehet itt is megadni, mint közvetlenül a böngészőben. Ezen felül meg lehet változtatni kezdőoldalt is, továbbá abban az esetben, ha a Firefoxban vagy az Operában profilokat használsz, akkor a böngészőprofil nevét is kiválaszthatod.

Fontos, hogy a Firefoxot be kell zárni a beállításainak módosítása előtt.
Ha több Firefox böngészőprofil van felvéve, és a profilmappák megváltoztak (pl. új rendszer miatt), akkor újra ki kell választani a böngészőprofilt a listából, hogy az adat frissüljön a beállításfájlban.

Böngésző / Proxy
Tartomány

Tartományhoz való csatlakozáshoz add meg a tartomány nevét, a felhasználóneved és a jelszavad. A felhasználói név és a jelszó titkosítva lesz elmentve a beállításfájlban.

Általában elegendő csupán a felhasználónevet megadni. Ha a program hibát jelezne, a következő felhasználónév-formátumok valamelyikével érdemes próbálkozni:
a) NETBIOS: DOMAIN\user
b) UPN: user@domain.local

NT tartományokban a felhasználó egyszerre csak egy tartomány tagja lehet. Ez azt jelenti, hogy egy másik tartományhoz vagy munkacsoporthoz csatlakozva a korábbi tartománybeli tagság elvész mindaddig, amíg a rendszert nem léptetik bele vissza.

A NetSetMan csak akkor képes egy tartományhoz csatlakozni, ha a tartományi felhasználói fióknak jogosultsága van erre.
Ez a felhasználói fiók jogosultság az úgynevezett "Munkaállomás felvétele a tartományba", amit engedélyezni kell a felhasználói fiók számára. Ha nincs meg ez a jogosultságod, akkor a hálózati rendszergazdától tudsz ilyet kérni.

A GYIK-ben további információk találhatók erről a funkcióról.

Tartomány áttekintés
Terjesztés vállalati hálózatokban

NetSetMan Pro számos segítő funkciót kínál, amelyek megkönnyítik a szoftver terjesztését, a beállítások előre megadását és a licencelést a vállalati hálózaton belül. A GYIK-ben egy részletes leírás található erről, ami minden tudnivalót tartalmaz erről.

loading...